Kon: “Imamo početak opadanja broja obolelih, molim vas da se izdrži…”

1
(BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/DS)

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je za RTS da se u Beogradu vidi jasno zaravnjenje epidemiološke krive i početak opadanja broja obolelih, ali je upozorio da se propisane mere moraju sprovoditi.

Pred nama je vikend, verovatno lepo vreme, i moram da upozorim da je jako važno sprovoditi ove mere, rekao je Kon, aludirajući na nošenje maske, održavanje fizičke udaljenosti i pranje ruku.

Ovo je stabilizujuća situacija, naglasio je on, ali je daleko od dobrog.

“Molim vas da se izdrži, načuo sam da je bilo situacija opijanja mladih na Kalemegdanu. Ne u smislu da kritikujem takvo ponašanje, već molim da roditelji utiču na svoju decu”, rekao je Kon.

Kon je naveo da je lično zadovoljan što je Ministarstvo prosvete počelo da razmišlja o scenarijima za novu školsku godinu i da će o tome sigurno biti reči i na sednicama Kriznog štaba za suzbijanje kovida-19.

Vakcina u ovom trentuku jeste vidljivi spas iz ove situacije, rekao je Kon, uz napomenu da sada, kroz ovo zaražavanje, prirodni kolektivni imunitet zamenjuje vakcinalni.

Teško je davati dugoročne prognoze, možemo na nedelju dana, one dve čuvene nedelje, a sve preko toga je razmišljanje, rekao je Kon.

“U naredne tri nedelje možemo očekivati spuštanje te krive, ako budemo svi disciplnovani. Posle toga možemo očekivati period smirivanja koji će se održavati, a od jeseni i zime možemo ponovo očekivati da se virus pojavi”, predvideo je Kon.

1 KOMENTAR

  1. Za tri nedelje tek da očekujemo postepeno smirivanje, a onda na jesen ponovo virus ??!! Pa za tri nedelje i još malo će nam doći jesen ! Znači , nama predaha od virusa faktički ni nema i sve kao posledica fantastičnog delovanja kriznog štaba !!!

Comments are closed.