Epidemiolog dr Predrag Kon rekao je da će kovid propusnice posle 22 časa neće biti dovoljne. Kako je istakao, Krizni štab se na sednici zalagao, a i dalje se zalaže da se one uvedu u ugostiteljskim objektima tokom 24 sata.

„To sam rekao i na Kriznom štabu. Žao mi je, ali ovo neće biti dovoljno. S takvim merama nećemo uspeti. Sada je prihvaćen minimum minimuma, tj. da one budu od 22 sata. Medicinski deo Kriznog štaba tražio je i da 10 dana bude skraćeno radno vreme svih objekata, osim apoteka, marketa i pumpi. Ako govorimo o tome šta ima efekta, onda je 24 sata prvo i osnovno i to je prvo na čemu ćemo insistirati“, kazao je Kon za Euronews.

Kako kaže, još jedna mera koju će medicinski deo Kriznog štaba nastaviti da predlaže jeste „predah“ od 10 dana i skraćeno radno vreme svih neesencijalnih objekata.

„Situacija je trenutno jako loša. Mi smo čak i u prethodnoj nedelji imali 10 odsto povećanje broja zaraženih. Da bude jasno, ovo je šesta nedelja sa preko 6.000 dnevno obolelih u proseku – to nikada do sad nije bilo! Istovremeno, koriste se kapaciteti novih kovid bolnica, i pored toga mi imamo situaciju da kreveta nema. Prema tome, mi nemamo više prostora, osim da se pacijenti otpuštaju ranije i da se pooštravaju mere. Rešenje je samo vakcinacija. To se, nažalost ne dešava dinamikom za kojom mi iz medicinskog dela Kriznog štaba vapimo“, objasnio je Kon.

„Očekujem da se sprovođenje kovid propusnica proširi na 24 sata, a paralelno sa tim da utičemo na vakcinaciju. Nikakvi prekidi, žestoke mere ukoliko ne dođe do povećanja vakcinacije“, dodaje.

Kon se osvrnuo i na pitanje škola, smatrajući da je legitimno pitanje da li će učenici preći na online model nastave:

„Kombinovani model smanjuje broj dece koja su u odeljenju, dakle nešto se radi. Ipak, podatak o tome da je dete na respiratoru je takav da moramo da uzmemo stvar u svoje ruku. Zaražavanje se iz porodica prenosi u škole, ali se dešava da i iz škole dođe u porodice. Moje mišljenje je da nije dovoljno samo preći na onlajn nastavu, neophodno je da minimum minumuma bude 24 sata kovid propusnica“.

Epidemiolog je podelio podatak da je u Srbiji ukupno 10.000 vakcinisanih među decom.

„Između 16 i 17 godina se nešto malo povećao procenat vakcinisanhih. Niska vakcinisanost, kada imate dozvolu za vakcinu u tom uzrast je začuđujuća, a podatak o tome koliko je vakcinisanih je frapantan. Izgleda da o tome još nema dovoljno svesti i trebalo bi raditi na tome“, rekao je Predrag Kon.

Komentar(1)

  1. Zoran
    26. oktobra 2021. 14:38

    Potpuno se slažem sa dr Konom! Setimo se prošlog leta. Imali smo zastoj u vakcinaciji krajem maja i početkom juna, a kada su Grci najavili da bez dokaza o vakcinaciji nema ulaska u Grčku onda su oni koji nisu hteli da se vakcinišu a zinulo im d..pe da se razbaškare po grčkim plažama svi su nagrnuli na vakcine, a kada je Grčka dopunila svoju odluku pod pritiskom privrede da će biti dovoljan i serološki test ili brzi antigeni test, opet dolazi do zastoja i nije im bilo skupo da se testiraju. Znači nisu u pitanju pare već glupi neopravdani inat i zato ja tvrdim da ako se u zatvorene prostore neće moći ući bez kovid pasoša i ako se povećaju iznosi kazni i to bez 50% popusta a da vlasnici lokala koji budu kažnjeni prvi put da ostane na novčanoj kaznia drugi i treći put da im se zatvore lokali na jedan mesec pa napose na tri meseca i za četvrti put definitivno zatvori lokal! To će dati rezultate!

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.