Komšić o poseti Merkel: Ne može se od Srbije praviti gazda na Balkanu

0

Predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić izjavio je u Sarajevu da je posetom Beogradu nemačka kancelarka Angela Merkel dala podršku politici predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

„Nemačka kancelarka je odabrala takav format susreta, ne znam zašto. Kod Vučića je otišla da mu da još jednom podršku, što smatramo da je loše i da šalje loše signale, ali to je tako“, kazao je Komšić novinarima posle sastanka sa Visokim predstavnikom u BiH Kristijanom Šmitom.

Dodao je da osim toga „ne vidi drugi razlog zašto je Merkel išla Vučiću na noge“, navodeći da je njen današnji sastanak sa premijerima Zapadnog Balkana samo „kompenzacija za susret sa Vučičem“.

Komšić je rekao i da se od Srbije „ne može praviti gazda na Balkanu i da sve zemlje moraju imati ravnopravan tretman“.

„Od takve ozbiljne zemlje kao što je Nemačka i ozbiljne osobe kao što je Merkel očekujete da su dobro informisani i da im je teško izneti pogrešnu sliku“, kazao je on.

Komšić je postavio pitanje „cilja politike“ zvaničnog Berlina.

„Ako je cilj da se od Srbije pravi regionalni šef, to neće ići. To sam rekao i Šmitu. Možemo biti jednaki i samo na toj osnovi možemo razgovarati. Nema više gazda na Balkanu“, naglasio je on.