Komšić: “Milanović je prevazišao Vučića. Vrhunac gluposti…”

0

Predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić kaže da je izjavom, da je predsednik svih Hrvata, predsednik Zoran Milanović prevazišao čak i, kako je naveo, predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji ne govori da je predsednik svih Srba.

“To što sam čuo, to je vrhunac gluposti i anahronizma u regionu. Čak ni Vučić ne govori da je predsednik svih Srba”, rekao je Komšić, prenosi portal Nova.rs.

Komšić, koji boravi u Njujorku bez saglasnosti tročlanog Predsedništva BiH, kaže da hrvatski predsednik nastupa kao „poglavica“ celoga naroda, a ne kao predsednik jedne države.

Za Milanovića je rekao da je „čovek opasnih namera“ ili „šarlatan opasnih namera“.

Ukazao je da u Ustavu BiH ne piše da je on predsednik Hrvata, već je, precizira, „član Predsedništva iz reda tog naroda“.

„Svako onaj ko krene sa komentarima o BiH, preporučujem da pročita Ustav BiH. Ni ja ne komentarišem načine kako bi oni trebalo da organizuju Hrvatsku“, rekao je Komšić, koji je u Njujorku učestvovao u radu Generalne skupštine UN.

Milanović je ranije u Njujorku rekao da ne zna u kom stvojstvu je i Komšić na Generalnoj skupštini UN i u čije ime govori, kao i da je on predsednik svih Hrvata, koji imaju hrvatsko državljanstvo.

Komšić je u izjavi potvrdio i da će se ponovo kandidovati za člana Predsedništva BiH na narednim izborima.

Njega, međutim, ni u ovom mandatu ne priznaje hrvatska zajednica u BiH i zvanični Zagreb, jer je u Predsedništvo izabran glasovima Bošnjaka.

Stoga je reforma Izbognog zakona godinama u fokusu javnosti u BiH, kojom se, između ostalog, traži da drugi narodi svojom izbornom voljom ne mogu da nameću predstavinke na najvišim državnim funkcijama.