Komšić: Eskobar rekao da Srbija nije zainteresovana za sukobe i da rata neće biti

0
Screenshot YouTube

(Beta) – Predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić izjavio je danas da u BiH neće biti rata i da Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) nije prihvatljivo ništa što se odnosi na promenu Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Sve što se tiče Dejtona, a SAD su potpisnice Dejtona, neće biti promenjeno bez saglasnosti SAD. Izričito je rečeno da rata neće biti”, rekao je Komšić novinarima posle sastanka sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijelom Eskobarom.

Prema njegovim rečima, pitanje je da li “ima dovoljno budala u BiH i regiji”.

“Uverili smo se da ima. Pitanje je da li ćemo biti pametni ili budalasti i uništiti mir”, kazao je Komšić.

On je naveo da su poruke koje se odnose na ponašanje zvaničnog Beograda, da Srbija nije zaintesovana za sukob u Bosni i Hercegovini.

Prema njegovim rečima, u vezi sa mogućim sukobima i učešću Srbije u njima bitno je šta misli predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Komšić je dalje naveo da SAD smatraju da je proširenje Evropske unije na Zapadni Balkan dobrodošlo ne samo za zemlje regije, već i za samu EU.

“Oni smatraju da treba pojačati pristupne procese”, naglasio je predsedavajući Predsedništva BiH.

Naveo je da su perspektiva regije u integracionim procesima svih šest zemalja regije.

Dodao je da je potrebno urediti odnose zemalja regije, kako bi se povećala robna razmena i smanjile barijere za kretanja roba i usluga.

“Takođe, ocena Eskobara je da sve što se dešava u BiH je veštačka kriza i da ne postoji realan osnov”, naveo je Komšić.

Rekao je da na sastanku nije bilo govora o sankcijama pojedinim političarima u BiH niti je on to spomenuo Eskobaru.

“Šta će on pričati sa (srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom) Dodikom, ne znam. Moj utisak je da Eskobar ima podršku viših nivoa u američkoj administraciji za ovo što govori. Sve što sam rekao su bile Eskobarove reči. Jasno je definisao pravce njihovog delovanja u BiH i regiji”, kazao je Komšić.

Dodao je da je razgovarano i o jačanju pravosuđa i borbi protiv korpucije i kriminala.

“Za takve procese uvek ćemo imati podršku SAD”, naveo je Komšić.

On je još kazao da na sastanku nije bilo reči o promenama Izbornog zakona niti je Eskobar i da američki diplomata nije tražio nikakve ustupke od “probosanskog bloka”.

“Nije bilo govora o Izbornom zakonu. Eskobar nijednom rečju nije vršio pritisak na probosanski blok”, kazao je Komšić.

Posle sastanka s Komšićem, Eskobar ima ima odvojene sastanke i sa članovima Predsedništva BiH Šefikom Džaferovićem i Miloradom Dodikom.

Tokom dana, Eskobar će se u Sarajevu sastati i sa članovima kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH, a potom i sa rukovodstvom parlamenta Federacije BiH.

Američka smabasada u BiH ranije je saopštila da će Eskobar boraviti u Sarajevu i Banjaluci kako bi ponovio podršku Sjedinjenih Država suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH.

Najavljeno je da će se razgovarati o ključnim pitanjima koja se tiču korupcije, kao i da će američki diplomata pozvati domaće lidere se vrate dijalogu i postizanju kompromisa.