Komšić: Ako Dodik želi svađu sa SAD, neka to radi sam, bez uplitanja BiH

0
Foto: Profimedia

Hrvatski član Predsedništva BiH, Željko Komšić, ocenio je danas da srpski član Predsedništva BiH, Milorad Dodik, pokretanjem inicijative za stavljanje veta na Memorandum o razmeni putničkih informacija sa SAD, nanosi štetu Bosni i Hercegovini.

“Ako Dodik želi da se posvadja sa SAD, neka to radi sam, bez uplitanja države BiH i Hercegovine ili sakrivanja iza jednog od njenih entiteta”, saopštio je Komšić.

Po njegovim rečima, Memorandum je deo borbe protiv terorizma i organizovanog kriminala, kako bi se odmah moglo znati da li medju nekim putnicima ima osoba uključenih u takve aktivnosti i time na vreme poduzele mere prema njima.

“To je interes Bosne i Hercegovine istovetno koliko je to i interes SAD”, naveo je Komšić.

Hrvatski član Predsedništva BiH ocenio je da je Dodik isto učinio i s projektima PISA i PIRLSA, u kojima se nastoji testiranjem sagledati nivo opšteg i specifičnog znanja osnovaca i srednjoškolaca.

“Dodik želi da on bira ko će od učenika biti testiran, i da se to izdvojeno prikaže, ne bi li rezultati testova pokazali veći stepen njihovog znanja od stvarnog”, ocenio je Komšić.

Novim pokretanjem zaštite entitetskog interesa, kako to utvrdjuje Ustav BiH, a ne zaštite vitalnog nacionalnog interesa kako to neki oslovljavaju, naveo je on, “još jednom se pokazuje apsurdnost Dodikovih poteza, kao i apsurdnost ustavnih odredbi koji ovu materiju utvrdjuju nedovoljno precizno”.

Komšić je naveo da su apsurdni i neki raniji Dodikovi potezi pokretanja veta na odluke Presedništva BiH, poput mešanja u pitanje koje se ticalo Federacije BiH, te pitanje posete crnogorskog predsednika Mila Djukanovića BiH.

Dodik je danas u Narodnoj skupštini Republike Srpske pokrenuo mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa, pošto je u Predsednštvu BiH preglasan u vezi s više odluka.

Pokretanje mehanizma zaštita vitalnog entitetskog interesa odnosi se na izjavu o proglašenju Odluke o odobravanju zaključivanja Memoranduma o saradnji Ministarstva bezbednosti BiH i Ministarstva unutrašnje bezbednosti SAD-a u saradnji u vezi s upotrebom informacija o putnicima i izjavu o proglašenju Odluke o odobravanju zaključivanja Sporazuma o učešću BiH u programu za medjunarodno ocenjivanje učenika (PISA) u 2021. godini.

U saopštenju o tome piše da je zahtev pokrenut i zbog izjave o proglašenju Odluke o odobravanju zaključivanja Ugovora o pristupanju BiH Medjunarodnom istraživanju razvoja čitalačke pismenosti PIRLS u 2021. godini.

Narodna skupština BiH trebalo bi da se izjasni o Dodikovoj inicijativi za pokretanje mehanizma zaštite nacionalnog interesa. Ako njegova inicijativa dobije podršku dvotrećinske većine poslanika u Narodnoj skupštini RS, stavlja se veto na sporne odluke Predsedništva BiH i one nisu važeće.

(Beta)