Kompanija Rio Sava Exploration, deo Rio Tinto Grupe, danas je predstavila aktuelne planove za razvoj projekta „Jadar“. Rio Sava Exploration je vodeća greenfield investicija u Srbiji, koja je do sada uložila 250 miliona dolara, a za ovu godinu je opredeljeno dodatnih 200 miliona dolara za realizaciju Studije izvodljivosti, koja bi po trenutnom planu trebalo da se završi do kraja 2021. godine. U okviru ove faze projekta biće završene tri nove studije o proceni uticaja na životnu sredinu za: rudnik, postrojenje za preradu minerala i rešenje za odlaganje industrijskog otpada.

Projekat „Jadar“ je ležište bora i litijuma koje je Rio Tinto otkrio u blizini Loznice i jedinstveno je u svetu, jer sadrži jadarit, novi litijumsko-natrijumski-borosilkat (LiNaSiB₃O₇OH). Od otkrića ovog jedinstvenog minerala, Rio Tinto timovi iz Severne Amerike, Evrope i Australije, uz podršku čak preko 100 domaćih eksperata, rade na razvoju projekta.

Kada se projekat realizuje „Jadar“ će proizvoditi litijum-karbonat kvaliteta pogodnog za proizvodnju litijumskih baterija, koje se koriste za pogon električnih automobila. Ležište je takođe bogato boratima, koji imaju široku primenu, od poljoprivrede, FMCG industrije, telekomunikacija, hemijske industrije.

„Jadar“ planiramo i razvijamo na način da bude savremeni rudnik XXI  veka, sa fokusom i posvećenošću da bude pre svega bezbedan, sa odgovornim odnosom prema životnoj sredini, građenju saradnje i partnerstava i kroz bilsku saradnju sa našim lokalnim zajednicama. Implementacija projekta u saradnji sa Vladom Republike Srbije će doneti dugoročne dobrobiti svim zainteresovanim stranama, lokalnoj zajednici kao i srpskoj ekonomiji. U ovoj fazi projekta tim je posvećen izradi tehničke dokumentacije, izradi studija o proceni uticaja na zaštitu životne sredine, kupovini zemljišta i ishodovanju dozvola za izgradnju, u skladu sa prethodno utvrđenim planom aktivnosti za ovu fazu razvoja. Novi mineral, nova tehnologija prerade i novo tržište zahtevaju sveobuhvatan pristup i analizu kako bi „Jadar“ bio dugoročna i održiva operacija. Realizacija projekta ’’Jadar’’ doprineće osnaživanju profila Srbije, kao destinacije koja privlači investiture i stvara mogućnosti za razvoj zelene ekonomije.

Kompanije Rio Tinto, čiji je Rio Sava Exploration d.o.o. Beograd deo, je lider u rudarstvu i proizvodnji metala, koji posluje na šest kontinenata u čak 35 država. Materijali koje proizvodimo su neophodni za razvoj savremenog društva, jer gotovo svaki predmet koji koristimo sadrži minerale i metale. Gvožđe za čelik, aluminijum za automobile i pametne telefone. Bakar se koristi u vetro parkovima, električnim automobilima i cevima, kojima se voda doprema do naših domova. Borati se koriste za povećanja prinosa u poljoprovredi, tittanijum u bojama.

Rezultati koje kompanija postiže danas usmereni su na transformaciju ka kvalitetnijoj budućnosti. Do sada je uloženo preko 1 milijarde dolara u projekte u vezi sa klimatskim promenama, koji će biti realizovani u narednih pet godina. Od 2008. godine do danas, u svim svojim operacijama su smanjili emisiju gasova za 46%, sa ciljem da do 2050. postignu cilj od 0% emisije gasova. Kao korak ka ostvarenju tog cilja, razvijen je sistem ELYSIS zahvaljujući kojem se direktno topljenje aluminijuma odvija bez emisije gasova staklene bašte.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.