Kompanija NIS nastavlja modernizaciju osnovnih škola u Srbiji: OŠ “Petar Drapšin” u Srbobranu dobila informatičku opremu u iznosu od 2,5 miliona dinara

  0
  Fotografije: NIS

  Svesna da je ulaganje u obrazovanje ulaganje u budućnost, kompanija NIS je, kroz svoj program društvene odgovornosti „Zajednici zajedno”, Osnovnoj školi „Petar Drapšin” koja se nalazi u Turiji ( teritorija opštine Srbobran), donirala sredstva u iznosu od 2,5 miliona dinara za potrebe nabavke savremene digitalne opreme.

  Zahvaljujući ovoj donaciji, opremljeno je 15 školskih učionica sa 15 laptopova i 15 projektora, dok su dve učionice opremljene interaktivnim tablama. Takođe, kroz pomenuti projekat, OŠ „Petar Drapšin” nabavila je i 10 PC i šest tablet računara koji će umnogome unaprediti i poboljšati rad nastavnika i učenika škole. Ovom donacijom savremene digitalne opreme omogućeno je i da naredne generacije učenika razvijaju svoje digitalne kompetencije, dok je kompanija NIS još jednom je potvrdila svoju rešenost da vodi računa o zajednici u kojoj posluje i podržava razvoj i modernizaciju društva u Srbiji.

  Predsednik opštine Srbobran, Radivoj Debeljački istakao je da je ova opština od samog početka uključena u program „Zajednici zajedno”. „Veoma smo zadovoljni što smo danas u školi gde je realizovan projekat digitalizacije opreme, a isti ovakav projekat realizovan je prethodne godine u još jednoj školi ne teritoriji naše opštine. Drago nam je da možemo deci da pružimo bolje uslove za školovanje, jer nam je ulaganje u mlade jedan od prioriteta. Nastavljamo u istom pravcu, sa ulaganjem u škole, predviđena je sanacija gasnog kotla u osnovnoj školi u Nadalju, takođe kroz program Zajednici zajedno, a zamenu kotla ćemo imati i u ovoj školi što će omogućiti da grejna sezona počne neometano”, naveo je on.

  Nenad Stevanović, rukovodilac Pogona Srednji Banat u NIS-u naglasio je uspešnu saradnju kompanije NIS i opštine Srbobran. „Kompanija NIS i opština Srbobran uspešno sarađuju dugi niz godina, ovo je samo jedan od projekata koji dokazuje tu uspešnu saradnju i potvrđuje značaj koji dajemo saradnji sa lokalnim samoupravama. Do sada smo realizovali više od 52 projekta, a ove godine, odredili smo sa kolegama iz opštine da nam je opremanje škola prioritet. Budžet od pet miliona dinara je određen prošle godine za dve škole u Srbobranu u unapređenje digitalizacije obrazovnih programa, a tokom ove godine sprovešćemo projekte u oblasti ekologije i zaštite životne sredine takođe u ovoj opštini”.

  Direktorka škole OŠ „Petar Drapšin” Branislava Zeremski zahvalila se na donaciji koja je omogućila digitalizaciju učionica. „Sada imamo 15 kabineta sa računarima i projektorima i dve table. Hvala kompaniji NIS, lokalnoj samoupravi na svemu što je urađeno u našoj školi i nadam se da će učenici sada mnogo bolje da rade, mnogo bolje da uče i da budu zadovoljni uslovima koje smo unapredili”, rekla je ona.

  OŠ „Petar Drapšin” u Turiji pohađa gotovo 170 učenika raspoređenih u osam odeljenja, dok sama škola poseduje 15 učionica i jedan informatički kabinet. Opremanje učionica savremenom digitalnom opremom, učenicima će omogućiti da na zanimljiv i savremen način obrazovno gradivo usvajaju i putem vizuelnih efekata, ali i unaprede svoju digitalnu pismenost i steknu nove IT veštine.

  Protekle godine, u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i 12 lokalnih zajednica, NIS je kroz program „Zajednici zajedno” podržao 83 škole širom Srbije. Ukupna vrednost podržanih projekata u ovim školama iznosi 114,5 miliona dinara, a sredstva su usmerena na digitalizaciju nastavnog procesa i unapređenje bezbednosno-informacionih sistema. U podršku razvoja opštine Srbobran kroz program „Zajednici zajedno” do sada je uloženo 67,5 miliona dinara, zahvaljujući kojim je realizovano 52 projekta.