(Beta) – Po podacima Gradskog štaba za vanredne situacije u Nišu, u kompaniji „Jura“ je septembra i oktobra nađeno da je na koronavirus pozitivno 68 radnika, što je 60 odsto svih obolelih u tom gradu.

Epidemiolog Branislav Tiodorović je izneo da je Gradski štab za vanredne situacije danas zasedao upravo zbog stanja u toj kompaniji i najavio da će Grad Niš zatražiti pomoć državnih organa zbog sve većeg broja obolelih u „Juri“.

„O zatvaranju fabrika mi ne odlučujemo, moraju da se uključe određena ministarstva, pre svega Ministarstvo za rad, i inspekcije, na prvom mestu inspekcija rada i sanitarna inspekcija“, izjavio je Tiodorović.

On je rekao da je niški Institut za javno zdravlje ponudio pomoć „Juri“ u suzbijanju epidemije.

„Uvid naših inspekcija i Instituta za javno zdravlje Niš je pokazao u ‘Juri’ nema sprovođenja svih mera. Zato ćemo tražiti pomoć Republike, o situaciji tamo mora da se izjasne određeni državni organi, tamo radi 2.500 ljudi“, rekao je Tiodorović novinarima.

Epidemilog Instituta za javno zdravlje, Mirko Ilić, izneo je da se koronavirus pojavio i u fabrici „Jura Šin Von“, gde je od kraja septembra do sada registrovano osmoro obolelih.

„U septembru smo na području Nišavskog i Topličkog okruga imali ukupno 135 novoobolelih od KOVID-19, a u prvih devet dana oktobra registrovano je 66 novoobolelih. U Nišu smo mali u septembru 45 obolelelih i u oktobru 23“, izneo je Ilić.

On je istakao da je mirna epidemiloška situacija u školama na području Nišavskog i Topličkog okruga.

„Od početka školske godine na području dva okruga imali smo samo četiri obolela učenika u osnovnim i tri obolela učenika u srednjim školama“, rekao je Ilić.

Po njegovim rečima, stabilna je situacija i u staračkim domovima i drugim ustanovama socijalne zaštite, tako da su, kako je rekao, od sredine septembra do sada odjavljene epidemije u svim domovima.

Direktor niškog Doma zdravlja, Milorad Jerkan, rekao je da se u KOVID-ambulanti te ustanove dnevno pregleda 250 do 300 pacijenata, od čega jedna petina radi prvog pregleda.

On je izjavio da se PCR testom koronavirus dnevno potvrdi kod dva do pet pacijenata. Skoro 60 odsto pozitivnih ima 30 do 40 godina, 20 odsto između 17 i 25 godina, a svega je dva odsto pacijenata starije od 65 godina.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.