Kompanija Džonson i Džonson tvrdi da je njena vakcina efikasna protiv delta soja

0

(Beta-AFP) – Američka farmaceutska grupa Džonson i Džonson (Johnson & Johnson) uverava da je da je jedna doza njene vakcine protiv kovid-19 efikasna i protiv delta soja virusa, sa imunološkim odgovorom koji može da traje najmanje osam meseci.

Prema studiji koju je sprovela farmaceutska grupa na maloj grupi od osam osoba vakcinisanih njenom vakcinom, antitela i ćelije njihovog imunološkog sistema neutralisali su delta soj virusa.

Druga studija na 20 vakcinisanih pacijenata iz Medicinskog centra Bet Izrael u Bostonu dala je iste rezultate.

Podaci tih studija su pre objavljivanja postavljeni na platformi BioRkiv na kojoj naučnici mogu da stave rad pre eventualnog objavljivanja u naučnom časopisu.

“Verujemo da naša vakcina pruža dugotrajnu zaštitu od kovid-19 i omogućava neutralizaciju delta soja”, naveo je u saopštenju Pol Stofels (Paul Stoffels), naučni direktor kompanije Džonson i Džonson.

Podaci tokom osam meseci pokazuju da vakcina protiv korona virusa, koja se daje u jednoj dozi, “proizvodi snažan neutrališući odgovor antitela koji se ne smanjuje, već tokom vremena primećujemo poboljšanje”, rekao je Matai Mamen (Mathai Mammen) koji je zadužen za istraživanja i razvoj u američkoj kompaniji.

Svetska zdravstvena organizacija je juče upozorila na rizik od novog talasa pandemije delta soja virusa u Evropi, dok se broj zaraženih u Africi povećava “alarmantnom brzinom”.

Ni u Aziji ne jenjava pandemija, pa je u Bangladešu od juče na snazi novo zaključavanje, a restriktivne mere su od subote najavljene u Indoneziji.