Komisija FDA tesnom većinom podržala Merkov lek za koronavirus

0
Ilustracija - Beta (AP Photo/Elise Amendola, File)

(Beta) – Komisija američkih zdravstvenih savetnika u utorak je tesnom većinom podržala lek molunpiravir, kompanije Merk, za lečenje kovida-19, što otvara put da regulatori odobre prvu pilulu kojom će Amerikanci moći da se kod kuće leče od korona virusa, prenosi danas Glas Amerike (VOA).

Komisija Uprave za hranu i lekove (FDA) glasala je sa 13:10 da korist od uzimanja leka prevazilazi rizike, medju kojima je i potencijalno oštećenje fetusa ako se lek uzima tokom trudnoće. 

Preporuka je objavljena posle višečasovne debate o umerenim prednostima ovog leka i potencijalnim problemima koji se odnose na njegovu bezbednost.

Stručnjaci koji su podržali lek naglašavaju da ne treba da ga uzimaju trudnice, i pozvali su FDA da preporuči dodatne mere predostrožnosti pre prepisivanja leka, što obuhvata i testiranje na trudnoću.

Komisija je posebno podržala davanje leka odraslim osobama sa blažim oblicima kovida 19, kojima preti povećani rizik, medju kojima su stariji gradjani, i ljudi koji boluju od stanja kao što su gojaznost ili astma. 

Većina stručnjaka takodje je rekla da lek ne treba da se koristi kod vakcinisanih pacijenata, koji nisu bili deo studije i za koje se ne veruje da mogu da imaju koristi od leka.

FDA nema obavezu da poštuje preporuku komisije i očekuje se da će doneti svoju samostalnu odluku do kraja godine. Merkova pilula je već dozvoljena u Britaniji.

Prošle nedelje, Merk je saopštio da rezultati finalne studije pokazuju da je molnupiravir smanjio hospitalizacije i smrtne slučajeve za 30 odsto medju odraslima zaraženim koronavirusom, u poredjenju sa onima koji su uzimali placebo.

Ta efikasnost je znatno manja od smanjenja hospitalizacija i smrti u 50 odsto slučajeva, kako je prvobitnon bilo objavljeno na osnovu nepotpunih rezultata.