Komersant: “Odnosi Srbije i Rusije više nisu kao pre, došlo vreme da Vučić ispunjava data obećanja o Kosovu…”

1
Ilustracija: Profimedia

(Beta) – O konačnom obrtu srpske spoljne politike moći će da se sudi sasvim skoro – po rasporedu ključnih mesta u novoj Vladi Srbije, pre svega u Ministarstvu energetike, i ako ono ne pripadne proruskim političarima, preokret će biti ozbiljan, piše moskovski dnevnik Komersant.

List navodi je Srbija otkazala učešće u zajedničkim vojnim vežbama sa Rusijom i Belorusijom, koje su počele u Belorusiji 10. septembra. To se dogodilo u atmosferi kampanje u kojoj su srpski mediji i ekspertski krugovi govorili o preorijentaciji Srbije na Zapad, pre svega SAD, piše list i dodaje da informisani izvori u Beogradu pretpostavljaju da će se to videti na osnovu sastava buduće Vlade Srbije.  

Komersant navodi da je odluka Beograda da ne učestvuje u vojnim vežbama bila “neočekivana”, i da je Ministarstvo odbrane Belorusije saopštilo da nije dobilo nikakvo zvanično obaveštenje o tome. List podseća da ni NATO nije imao planirane vežbe sa Srbijom, a da su u EU izjavili da nemaju nikakve veze sa vojnim vežbama. 

Komersant navodi da je je odluka Beograda bila još više neočekivana, jer je Srbija prethodnih godina učestvovala u vežbama “Slovensko bratstvo”, i da ih je 2016. i 2019. godine organizovala na svojoj teritoriji. 

“Međutim, krajem prošle nedelje, predsednik Aleksandar Vučić je u Vašingtonu potpisao sporazum o ekonomskoj normalizaciji sa Prištinom. Formalno, Beograd i Priština su se dogovorili da normalizuju ekonomske odnose, ali to može imati ozbiljne geopolitičke posledice”, piše list.  

Komersant navodi, pozivajući se na izvore u ruskim državnim strukturama, da je Rusija još u junu upozorila predsednika Srbije o “kamenju spoticanja” u tom sporazumu, “Beograd nije obavestio Moskvu o celom nizu tačaka koje su u njega ušle”, piše dnevnik. 

“Štaviše, poslednjih dana je ceo niz srpskih provladinih medija raširio kampanju u korist preorijentacije politike Srbije na Zapad, pre svega SAD”, piše list i dodaje da je formalni povod bio post portparolke ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marije Zaharove na društvenim mrežama o susretu Vučića i američkog predsednika Donalda Trampa. 

Dnevnik dodaje da, iako je Moskva dala objašnjenje da je post “nepravilno shvaćen”, antiruska kampanja u Srbiji postajala sve jača.

“Odnosi Srbije i Rusije više nisu takvi kakvi su bili dve ili tri godine ranije, a zapadni partneri podsećaju srpskog predsedenika da je došlo vreme da ispunjava data obećanja, pre svega o Kosovu”, piše list.

1 KOMENTAR

  1. “Odnosi Srbije i Rusije više nisu kao pre,… ” и са Вучићем на власти, тешко да ће бити исти као пре. Сулуд потез којим Србија покушава да буде прихваћена тамо где је желе што мању и рушења односа са онима код којих је до сада била прихваћена, онаква, каква је.

Comments are closed.