Komersant o sporazumu: “Taktički manevar” crnogorske opozicije ili razlog za revolt birača

0
Screenshot YouTube

(Beta) – Sporazum koji su potpisali lideri crnogorske opozicije nakon pobede na parlamentarnim izborima revoltirao je njene birače, dok eksperti govore o “taktičkom manevru” na putu do kanačnog cilja – pripajanju Crne Gore “srpskom svetu”, piše današnji moskovski Komersant.

List podseća da su se lideri obavezali da neće menjati crnogorske državne simbole, a da članstvo u NATO i put ka EU ostaju i dalje aktuelni.

Komersant navodi da su tokom predizborne kampanje Demokratski front i Demokrate bile protiv članstva u NATO i priznavanja Kosova, ali da se posle pobede na izborima “njihova retorika promenila iz korena”.

Mnogi crnogorski i regionalni eksperti su sporazum “trojke” prihvatili sa skepsom, piše list i citira crnogorskog politikologa Ljubomira Filipovića da taj dokument ima za cilj da smiri crnogorsku i svetsku javnost, te da je zbog toga “teško govoriti o njegovoj iskrenosti”.

Izjava lidera opozicije u CG, koja je pobedila na parlamentarnim izborima najverovatnije služi samo kao fasada kako bi se prikrio osnovni cilj – pripajanje Crne Gore “srpskom svetu”, trouglu Banja Luka-Podgorica-Beograd, rekao je komentator Dnevnih novina Goran Popović moskovskom listu.

Komersant piše da slično mišljenje ima i analitičar Milivoj Bešlin, koji smatra da nema sumnje da je glavni cilj opozicije da se Crna Gora promeni tako da se sve odluke donose u Beogradu.

Dnevnik dodaje i da mnogi eksperti ukazuju da opozicija ne može da promeni državne simbole jer za to nema dovoljno glasova u Skupštini, kao i da ne može da povuče članstvo u NATO,  jer to može da učini tek posle 20. godina, odnosno, ne ranije od 2037. godine.

Komersant navodi i da je zanimljivo to što je dokument sastavljen ne samo na crnogorskom, već i na nemačkom i engleskom jeziku, a da su pojedini lideri Demokratskog fronta za njega saznali iz medija. To je, kako piše, izazvalo pitanje – ko realno stoji iza teksta, lideri opozicije ili vodeće zapadne ambasade.