Planirano je bilo da SAD i Iran nastave indirektne razgovore u Beču u četvrtak da bi spasile iranski nuklearni sporazum potpisan 2015. godine, navode američki izvori. Dan ranije, iranski vrhovni čelnik Sejed Ali Hamnei jasno je rekao da, ukoliko SAD žele da se vrate iranskom nuklearnom sporazumu, treba da preuzmu vođstvo u ukidanju sankcija Iranu.

Iran je jedna od žrtava američke intervencionističke politike. Profesor sa Univerziteta Harvard Josef Nije jednom prilikom je napisao da SAD sprovode intervencionističku politiku više od 70 godina nakon Drugog svetskog rata. Od vojne invazije, sankcija i suzbijanja, do podsticanja nereda… Da bi se održala apsolutna hegemonija nad svetom, američka intervencionistička politika može se opisati kao sveprisutna. Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova nedavno je otvoreno izjavila da „SAD ne narušavaju ljudska prava pojedinih zemalja već celog sveta“.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je jasno navela u deklaraciji usvojenoj 1965. godine: „Nijedna zemlja, iz bilo kog razloga, ne sme se direktno ili indirektno mešati u unutrašnje poslove i diplomatiju drugih zemalja; ne smeju se koristiti političke, vojne, ekonomske i druge mere kako bi se pretilo drugim zemljama ili kako bi se one naterale da se potčine; ne smeju se organizovati aktivnosti za pomoć, stvaranje, finansiranje, podsticanje ili odobravanje interne subverzije vlada u drugim državama.” U poređenju sa tim, SAD su učinile sve ono što je zabranjeno u ovoj deklaraciji.

Iako se koronavirus širi svetom, SAD još uvek usvajaju jednostrane sankcije protiv više zemalja, ozbiljno podrivajući globalno jedinstvo u borbi protiv epidemije i pogoršavajući humanitarnu krizu.

Ken Moak, kanadski ekonomista, napisao je članak pre nekoliko dana u kom je analizirao status američkog dolara kao svetske valute u kom je naveo da Vašingtonu taj status dolara omogućava da se meša u unutrašnje poslove drugih zemalja tako što im sankcijama ukida pristup američkom dolaru. Zemlje koje su pod sankcijama suočavaju se sa ekonomskim haosom, a život ljudi suočava se sa znatnim poteškoćama, o čemu svedoče zemlje poput Venecuele i Irana.

Kada su njihovi interesi u pitanju, SAD neće uzeti u obzir ni svoje saveznike. Primer za to je projekat Severni tok 2, koji su zajednički izgradile Rusija, Nemačka i druge evropske zemlje. SAD su uvele sankcije građevinskim stranama uključenim u projekat, a Nemačka nije bila izuzetak. Uprkos snažnom protivljenju Nemačke, Vašington se na to oglušio i nije uzeo u obzir interese svojih saveznika.

Nemešanje u unutrašnje poslove osnovni je princip Povelje UN i međunarodni aksiom. Vrednosti SAD-a nisu međunarodne vrednosti, a pravila koja su uspostavile SAD nisu međunarodna pravila. Stari problem mešanja Sjedinjenih Država u unutrašnje poslove drugih zemalja treba ispraviti!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.