Američki državni sekretar Entoni Blinken zahtevao je u petak na Tviteru od hongkonške policije da oslobodi osobe uhapšene zbog učešća u nelegalnom okupljanju. Korisnici društvenih mreža su u komentarima na taj njegov tekst pozvali vladu SAD-a da oslobodi one koji su uhapšeni i optuženi zbog otkrivanja skandala o vladi, kao i da povuče zahtev o ekstradiciji osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža.

Blinken je kritikovao potez hongkonške policije ali je dosledno izbegao da odgovori na zahtev korisnika interneta o oslobađanju Asanža. Primena dvostrukog standarda u pravosuđu je sramota za SAD koje su ponosne na „vladavinu prava“ u zemlji.

Vikiliks je 2010. godine objavio veliki broj tajnih dokumenata o ratovima u Avganistanu i Iraku, uključujući sadržaje o bombardovanju i mučenju civila, što je bila prava senzacija u svetu. Nakon toga je Asanž obelodanio niz skandala američke vlade, a američka vlada ga je optužila za ugrožavanje nacionalne bezbednosti zbog pribavljanja i otkrivanja tajnih podataka.

Zašto je američka vlada neprestano gonila Asanža? Demokratski kongresmen Tulsi Gabard je rekao da su dokumenti koje je Vikiliks objavio pokazali ono što američki narod treba da zna i ono što je američka vojska uradila na Bliskom istoku. Brojni borci za ljudska prava su kritikovali akcije američke vlade prema Asanžu, nazivajući to „udarom na demokratiju“.

Zašto je gospodin Blinken branio ljude koji su učestvovali u nelegalnom okupljanju u Hongkongu, ali je gluv na zahteve naroda zapadnih zemalja koji traže demokratiju i slobodu? Gospodine Blinken, nemojte da brinete o poslovima Hongkonga, već odgovorite na zahteve korisnika društvenih mreža o Asanžu!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.