Polaganjem venca i cveća državni vrh Hrvatske, predstanici nacionalnih manjina, Jevrejske opštine i antifašista danas su podno spomenika „Kameni cvet“ obeležili 75. godišnjicu proboja logora Jasenovac, prenosi N1.

Ove godine je na državnoj komemoraciji bio ceo državni vrh, što nije bio slučaj od 2014. godine, a prisutni su bili i predstavnici nacionalnih manjina i antifašista, koji su od 2016. godine odbijali da prisustvuju državnoj komemoraciji.

Zajednički venac su podno „Kamenog cveta“ položili predsednik Republike Zoran Milanović, predsednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković i predsednik Vlade Andrej Plenković.

Po cvet su u spomen na žrtve položili predsednik Jevrejske opštine Ognjen Kraus, predsednik Saveta Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac, saborski zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi i predsednik Saveza antifašističkih boraca Franjo Habulin.

Zvanična komemoracija je zbog epidemije koronavirusa podrazumevala samo polaganje venca i cveća, uz poštovanje mera socijalne distance.

Bivša predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović je proteklih godina na komemoraciju slala izaslanika, a počast žrtvama odavala je sama, uglavnom nekoliko dana pre državne komemoracije, dok su predstavnici manjina i antifašisti odbijali da prisustvuju državnoj komemoraciji, ocenjujući da se u Hrvatskoj revidira istorija Drugog svetskog rata. Oni su organizovali odvojene komemoracije.      

Rano ujutro, 22. aprila 1945. godine poslednjih 600 zatvorenika krenulo je u proboj iz logora u koji su ustaške vlasti zatvarale i ubijale ljude zbog njihove verske, nacionalne ili ideološke pripadnosti. Sam proboj preživelo je stotinak logoraša.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.