U Jasenovcu je danas, u prisustvu premijera Andreja Plenkovića, predsednika Sabora Gordana Jandrokovića i više ministara, održana državna komemoracija za žrtve ustaškog logora iz Drugog svetskog rata, prenosi Danas.

Toj komemoraciji nisu prisustvovali predstavnici srpskih, jevrejskih i udruženja antifašista, ali ni predsednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Na drugoj od ukupno dve ovogodišnje komemoracije nije bilo govora predstavnika državnog vrha, već je održan program u okviru kojeg su čitana svedočanstva žrtava. Uoči komemoracije predsednik Sabora Gordan Jandroković rekao je novinarima da je hrvatski državni vrh došao da se pokloni žrtvi ljudi koji su nevini ubijeni zbog svoje vere, nacije ili političkog uverenja.

„To je bio zločin ustaškog režima koji treba jasno osuditi“, istakao je Jandroković, prenela je agencija Hina.

Upitan o tome da je već četvrtu godinu zaredom izostala jedinistvena komemoracija za jasenovačke žrtve, Jandoković je rekao da Vlada čini velike napore da bi se umanjile društvene napetosti i komemorirali žrtve, ali da je za to potrebna “volja svih onih koji su uključeni“.

Predstavnici Srpskog narodnog veća, Koordinacije jevrejskih opština u Hrvatskoj i Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske, koji su u petak održali svoju komemoraciju, četvrtu godinu zaredom bojkotuju službenu komemoraciju pod pokroviteljstvom Sabora Hrvatske zbog revitalizacije ustaštva.

Udruženja smatraju da država nije preduzela dovoljno snažne mere da se zaustavi istorijski revizionizam. Za razliku od njih, predstavncii Roma idu na obe komemoricije.

Predsednik Koordinacije jevrejskih opština u Hrvatskoj Ognjen Kraus kritikovao je na komemoraciji u petak vlast zbog izostanka reakcije na izjednačavanje “Nezavisne Države Hrvatske” i antifašističkog pokreta. On je naglasio oni, kao potomci žrtava NDH, nikada nisu izjednačavali hrvatski narod s NDH i ustaštvom, ali da nikada neće prihvatiti da su žrtve Jasenovca, blajburškog polja, Tezna i Macelja isto.

Za razliku od svojih prethodnika na čelu Hrvatske, Stjepana Mesića i Ive Josipovića, kada je bila jedinstvena komemoracija, predsednica države Kolinda Grabar-Kitarović ne učestvuje na državnim komemoracijama u Jasenovcu, na kojima se okuplja državni vrh, već tamo šalje svog izaslanika.

Tako je učinila i ove godine.

Komentar(1)

  1. Зорица
    14. aprila 2019. 20:25

    Браво,господине Кустурицо,то је требало урадити одавно.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.