Kome će Škorini glasovi i može li veća izlaznost da pomogne Milanoviću: Prva predviđanja drugog kruga predsedničkih izbora u Hrvatskoj

0

Prvi krug predsedničkih izbora u Hrvatskoj doneo je pobedu Zorana Milanovića i prolazak Kolinde Grabar Kitarović sa njim u odlučujući drugi krug izbora kada će biti izabran novi-stari stanovnik Pantovčaka.

Milanović je u prvom krugu osvojio 29,57 odsto glasova, Grabar Kitarović došla je do 26,65 odsto, dok je Škoro osvojio 24,42 odsto glasova.

Prve analize i predviđanja rezultata u drugom krugu najčešće su odokativne ocene da će glasači koji su svoje glasove dali Škoru, jednostavno te glasove preliti aktuelnoj predsednici s obzirom na to da su udesno usmereni glasači ono što povezuje te dve opcije.

Međutim, Jutarnji list uzima u obzir rezultate različitih anketa i nudi nešto drugačiju računicu.

Na osnovu istraživanja Nove TV, nešto manje od polovine Škorinih glasača će glasati za Grabar Kitarović u drugom krugu. Njih 28 odsto kaže da će svoje poverenje dati Milanoviću, dok će oko 22 odsto njih ostati kod kuće.

To u prevodu na konkretne glasove znači da bi aktuelna hrvatska predsednica mogla da računa na dodatnih 220 hiljada glasova, dok će Milanović dobiti još 130 hiljada glasova.

Grabar Kitarović većinu “ostalih” glasova može da računa i od onih koji su glasali za Pernara (37 odsto njih kaže da će glasati za Kolindu, što joj donosi nešto više od 16.000 glasova).

Milanović bi veći deo odlivenih glasova mogao da dobije od Kolakušićevih i Juričanovih birača, a procene govore o 100 hiljada dodatnih glasova.

Iz oba izborna štaba ističu da bi povećanje izlaznosti koristilo levici jer su, kako piše Jutarnji list, “desničarski birači disciplinovaniji” dok porast izlaznosti pokazuje da su se pristalice levice dodatno aktivirale.

Grabar Kitarović smatra da bi najveći broj “novih” birača mogao da dođe iz redova Škorinih glasača, kao i iz Zagreba koji bi u drugom krugu morao da popravi utisak kada je HDZ u pitanju.

Sa druge strane, iz Milanovićevog štaba naglašavaju da je njihova najveća šansa u onima koji nisu u prvom krugu ni glasali, kao i u mestima gde su jaka uporišta SDP-a u kojima ljudi ne žele da se nastavi “Kolindina tortura”.