Od nedelje uveče pa sve do 17. maja u Srbiji se očekuju obimne kiše, a najviše će pasti tokom ponedeljka i utorka, zbog čega se očekuje i porast vodostaja na većem broju reka u Srbiji. Štab za vanredne situacije već je u pripravnosti, a ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao je juče da se ova količina padavina „podudara s situacijom od pre pet godina, kada smo imali velike poplave“.

Ministar ipak kaže da ne očekuje veće probleme na velikim vodotokovima, ali upozorava da može doći do pojave bujičnih poplava, naročito u Zapadnoj Srbiji, piše Blic.

Stručnjaci kažu da problema sa izlivanjem reka ne bi trebalo da bude na većim rekama.

Prema upozorenju RHMZ, vodostaji na Mlavi, Peku, Timoku, banatskim vodotocima, Kolubari, Drini, Limu, Jadru, Jasenici, Kubršnici, Crnici, Lepenici, Lugomiru, Resavi, kao i na pritokama gornjih tokova Zapadne i Južne Morave će od 13. do 17. maja biti u umerenom i većem porastu sa mogućnošću dostizanja i prevazilaženja upozoravajućih nivoa.

Međutim, Đorđe Đurić, meteorolog Đorđe Đurić iz „Weather2umbrella“, kaže i da će nivo Save porasti.

„Mnogo više kiše će pasti u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, a sve se to sliva u Savu, te će i nivo savske vode i kod nas porasti“, objašnjava on.

Ipak, prema podacima RHMZ-a, vodostaj Save trenutno iznosi oko 3,5 metra, a u sredu bi mogla da bude na visini od 4,1 metar.

Slična situacija je i sa vodostajem na Dunavu koji je trenutno u Zemunu nešto ispod četiri metra, a za nekoliko dana će porasti na 4,4 metra.

Očekivani porast vrednosti je još oko metar daleko od granice redovne odbrane od poplava, stoji u saopštenju.

Prema najnovijem upozorenju Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) u ponedeljak i utorak (13. i 14 maja) na području Srbije ukupna količina padavina u većini mesta iznosiće od 20 do 40 litara, u zapadnoj Srbiji, Sremu i Bačkoj oko 60 litara po kvadratnom metru. Na području Beograda ukupna količina za ta dva dana iznosiće od 30 do 50 litara po kvadratnom metru.

U petodnevnoj najavi, odnosno od 13. do 17. maja, navodi dalje RHMZ, ukupno će na jugozapadu, zapadu, severu i u centralnim delovima zemlje pasti od 80 do 120, u istočnim od 40 do 80 litara po kvadratnom metru.

Za tih pet dana najavljene su i obilne padavine za Beograd – ukupno će pasti od 70 do 90 litara po kvadratnom metru.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.