Kolinda Grabar-Kitarović o napadima na Srbe u Hrvatskoj: “Ne može svaki sukob među hrvatskim građanima biti kvalifikovan kao etnički incident…”

3
Foto: Profimedia

Povodom nedavnih napada na Srbe kod Кnina, predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Кitarović rekla je da osuđuje svako nasilje uvek i svuda, ali je dodala da se „ne može svaki incident koji se dogodi između hrvatskih građana raznih nacionalnosti kvalifikovati a priori kao etnički incident, odnosno etnički motivisano nasilje”, prenosi Hina.

„Neću dopustiti da se to radi u Hrvatskoj, jer vrlo je neprijatno i neodgovorno kad političari počnu da komentarišu i etiketiraju te incidente, zanemarujući ili stvarne činjenice utvrđene službenom istragom ili uopšte ne brinući o tim činjenicama. To je vrlo opasno jer izaziva novu spiralu nasilja, netolerancije i izgreda”, rekla je Grabar-Кitarović.

Nedavnu izjavu predsednika Samostalne demokratske srpske stranke Milorada Pupovca da je Hrvatska faktor nestabilnosti u regionu nazvala je „u najmanju ruku bezobraznom” i veoma neodgovornom.

„Gospodin Pupovac izneo je, nažalost, niz neistina na račun vlastite države. On mora da shvati da je zastupnik u Hrvatskom saboru, da predstavlja srpsku zajednicu u Hrvatskoj, hrvatske građane kojima je glavni grad Zagreb, a ne Beograd”, zaključila je predsednica Hrvatske.

3 KOMENTARA

 1. samo se priča o posledicama jer je lakše…
  ne priča se o uzroku a to je društvo u kome se takvi incidenti
  događaju! kakvo je onda to društvo kada se incidenti takvog oblika
  događaju? ako je društvo poremećeno a vi ste joj predsednik onda ste
  vi najveći nositelj krivice, jer niste ništa za svojih mandata uradili da
  to prestane da se događa! a takvi incidenti imaju za uzrok da se u srbiji
  konkretno u vojvodini dešava automatski osveta. provozajte se u zvaničnu
  posetu u bačku palanku pa saznajte šta su hrvatu uradili…
  za po vama ”običan incident” a ono brutalan zločin!
  zato ste trebali upamtiti reči od pupovca
  svaki napad na hrvate u srbiji prouzrokuje napad na srbe u hrvatskoj
  i obrnuto!
  i dokle ćete gajiti takva društva u kojima je bezbednost
  srba i hrvata, na veoma niskom nivou?
  da li su vredni životi srba i hrvata zarad skupljanja poena
  da bi i dalje vi ostali na vlasti?

  • Zalosno je kako predsjednica komentrise napad. Kao da nije predsjednica svih gradjana hrvatske vec samo hrvata. Srbe dozivljava i vezuje za drugu drzavu i zato se i desavaju napadi. Nemaju zastitu drzave kao sto imaju hrvati i svi drugi gradjani u nasoj zemlji.

 2. Faktor nestabilnosti u regionu nisu niti Hrvati, niti Srbi, niti Bošnjaci niti ostali u Hrvatskoj ili bilo kojoj državi u regionu nego su faktor nestabilnosti u Hrvatskoj slični oni kao i oni u Kataloniji!

Comments are closed.