Hrvatski narod je srazmerno broju stanovnika najviše doprineo borbi protiv fašizma u Evropi, u kojoj je aktivno učestvovalo više od pola miliona hrvatskih građana, rekla je predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović na komemoraciji povodom obeležavanja 80. godišnjice od početka Drugog svetskog rata, saopšteno je iz njenog kabineta.

„Ovde smo kako bismo iskazali počast svim žrtvama rata, kako u Poljskoj, koja je prva počela da se bori protiv nacizma, tako u svim ostalim državama koje su stale u odbranu slobode i mira u Evropi i u svetu. Hrvatski narod je srazmerno broju stanovnika najviše doprineo antifašističkoj borbi u Evropi, u kojoj je aktivno učestvovalo više od pola miliona hrvatskih građana“, rekla je predsednica Hrvatske, prenosi N1.

Ona je dodala da je 80. godišnjica od početka Drugog svetskog rata veoma važna za Hrvatsku, Poljsku i svet jer podseća da je potrebno stalno ulagati u očuvanje svetskog mira, navodi se u saopštenju.

Komentara

 1. Smetovi
  1. septembra 2019. 20:47

  žena je super! Svaki dan se probudi kao da se jučer nije desilo.. za nju je svaki dan nov i kad se probudi pa i nije važno sta je rekla prije dva sata.. danas je fašista sutra anti-fašista...

  1. Dragoš
   4. septembra 2019. 14:27

   😂😂😂 Kakav dobar komentar...Hvala!

 2. Zoran
  1. septembra 2019. 22:52

  Biću najkraći što mogu! Moj pok. otac na floskulu ražalovanog generala JNA Tuđmana oizrečene 1991. na jednom mitingu: "Šta hoće ti Srbi, kada su II svetski rat u Jugoslaviji iznele na svojim leđima hrvatske brigade!", dobacio iz kreveta, jer je već bio teško bolestan: "Jeste gospodine generale samo nećete da kažete koliko je Hrvata bilo u tim brigadama do pred kraj 1943." Ja sam bio frapiran tim komentarom (jer nikada nije pričao o ratu i svom ratovanju sem ono što je bilo komično), pa je na moje pitanje šta to znači pojasnio:" Ja sam sine do semptembra 1943. bio jedini Hrvat u 12. slavonskoj brigadi a tvoja pok. tetka Marica jedina Hrvatica u 18. slavonskoj brigadi i video sam prvi nemački šlem februara 1944. a ratovali smo celo (sve) vreme sa ustašama, domobranima i Čerkezima (i za Čerkeze sam prvi put čuo)!" Toliko o učešću Hrvata u brigadama koje su svojim nazivom imali bili sa hrvatske teritorije. Na žalost to sam saznao tada prvi put kao i mnoge istine o ratu kada sam malo "dublje" počeo time da se bavim kopajući po muzejskim arhivama. Ima toga još....recimo II zasedanje AVNOJ-a ali da ne dužim...

 3. re: ... saopšteno je iz njenog kabineta
  1. septembra 2019. 23:04

  Ne bi se to valjda usudila reći na komemoraciji povodom obeležavanja 80. godišnjice od početka Drugog svetskog rata.

  1. Joca
   2. septembra 2019. 21:18

   "Hrvati su najhrabriji narod na svetu, ne zato što se nikog ne boje, već zato što se ničega ne stide." Jovan Dučić

 4. Milutin
  2. septembra 2019. 09:41

  A zašto ne bi rekla? Može i više od toga da laže, jer je tako u mogućnosti. Čitav svet baš briga šta ona priča, a države koje imaju interes da se njene gnusne laži razotkriju - jednostavno ne umeju to da urade (ili neće). Srbija je uvek bila nesposobna da prezentuje istinu svetu. Da smo bili pametni i predstavili istinu kada je buknuo rat u hrvatskoj *91, sve bi bilo drugačije. Ovako, neka nas, neka pričaju šta hoće ovi po svetu, kada nas naš predsednik i njegovi ministri mogu svakodnevno da prevode žedne preko vode, pa zašto ne bi i neki tuđi.

 5. Žika Mika
  2. septembra 2019. 14:53

  Zamislite da sam zinuo ništa ne rekavši. To je moj komentar na ovu izjavu tobože jednog državnika (da ne kažem državnice).

 6. Dragan
  3. septembra 2019. 09:17

  Pa ovo je super. Izjava treba da uđe u istoriju. Pitam se šta će sada njeni partijski drugovi i potencijalni glasači reći na izjavu "da su Hrvati pobili ustaše"?

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.