Kolinda Grabar Kitarović favorit za šeficu NATO? “Nisam iznenađena, ali jesam počašćena”

0

(Beta) – Bivša predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izjavila je da je počašćena time što je mediji spominju kao favoritkinju za funkciju generalne sekretarke NATO i dodala da je o eventualnoj kandidaturi prerano govoriti, piše danas Jutranji list.

“Priznajem, nisam iznenađena, ali sam uistinu počašćena time što me se spominje u tako uglednom društvu za tu izuzetno važnu dužnost”, rekla je Grabar Kitarović za zagrebački dnevnik povodom medijskih spekulacija prema kojima je favoritkinja za naslednicu generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga.

Ona je ocenila da je to i “svojevrsno priznanje i dodatna međunarodna potvrda za Hrvatsku”.

“Reći bilo šta više od toga u ovom trenutku bilo bi uistinu preuranjeno i krajnje neprofesionalno”, zaključila je bivša hrvatska predsednica.

Ona se zagrebačkom dnevniku javila iz Tokija, gde je prisustvovala sednici Međunarodnog olimpijskog odbora u čije je članstvo izabrana sredinom prošle godine kao četvrta osoba iz Hrvatske i prva žena.

Mediji navode da je upravo to što je žena jedan od argumenata za njenu “nominaciju”, ali i iskustvo u radu u NATO gde je bila pomoćnica generalnog sekretara za javnu diplomatiju od 2011. do 2014.

Takođe se podseća da je svoju karijeru gradila na konzervativnim poliitčkim stavovima, a te kritike za Jutranji list nije želela da komentariše.

Uz Grabar Kitarović se za funkciju generalne sekretarke NATO pominju i bivša litvanska predsednica Dalia Grybauskaite i aktuelna predsednica Estonije Kersti Kaljulaid.

Aktuelnom generalnom sekretaru NATO mandat ističe u septembru 2022. godine.