“BiH je pod kontrolom militantnog islama…”: Kolinda Grabar Kitarović kaže da ovo nije rekla. Napad na susede ili greška u prevodu?

0
Foto: Profimedia

Regionalni mediji su preneli da je predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izjavila je da je BiH vrlo nestabilna i da su je u određenom pogledu preuzeli ljudi povezani sa Iranom i terorističkim organizacijama.

“Ta zemlja je danas pod kontrolom militantnog islama, koji je dominantan u određivanju stavova”, rekla je Kitarovićeva, dodajući da su neki vrlo nasilni te provaljuju ljudima u domove, prenosi hrvatski portal “Indeks”.

Kitarovićeva je tokom posete Izraelu i susreta sa izraelskim predsednikom Ruvenom Rivlinom navela i da je problem u tome da se izbeglice zanemaruju, prenosi N1.

Mediji se pozivaju na izveštaj izraelskog Jerusalim posta.

Nije do kraja jasno šta je tačno hrvatska predsednica rekla, pošto je osporen prevod njenih reči, odnosno da nije mislila na BiH, nego na Iran, ili da je možda mislila da su migranti pod kontrolom radiklanog islama?

Ona je danas, tokom boravka u Izraelu, na pitanje novinara da li je rekla ono što piše Jerusalim post demantovala oe tvrdnje.

“Apsolutno ne. S predsednikom Rivlinom sam razgovarala u kontekstu u kojem govorim o BiH i našim drugim susednim državama i što sam, uostalom, rekla na konferencijama za štampu pre susreta sa predsednikom Rivlinom i sa Netanjahuom, a to je da naše susedne države želim što pre da vidim u članstvu EU”, kazala je Grabar Kitarović.

“Nisam”, dodala je, “davala intervjuje i nisam davala izjave novinarima, mimo tih dve pres konferencije.”

Na pitanje da komentariše oštre reakcije iz BiH nakon teksta Jerusalim posta, Grabar Kitarović je kazala:

“To su komentari na komentare jedne novinarke… ponavljam – to nisam rekla.”

Inače, predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić je pre ovog demantija rekao za sarajevski portal “Kliks” da mu je žao što ona nastavalja sa propagandim aktivnostima na štetu BiH, iznoseći brutalne neistine, te da je očigledno da nije nestabilna BiH, već Kolinda Grabar Kitarović.