“Kolin Pauel bio prijatelj Srbije. Sećamo se podrške koju je pružio posle ubistva premijera Đinđića”: Kako se odlazeći američki ambasador u Beogradu oprostio od bivšeg državnog sekretara SAD

0
Printscreen/YouTube/24 Vesti

Bivši državni sekretar SAD Kolin Pauel preminuo je od posledica koronavirusa u 84. godini, javili su američki mediji. Ovu informaciju je potvrdila njegova porodica preko društvenih mreža, javio je danas CNN.

Pauel je bio prvi Afroamerikanac na funkciji državnog sekretara, a njegov angažman u nekoliko republikanskih administracija je oblikovao spoljnu politiku SAD s kraja 20. i u prvoj deceniji 21. veka. Državni sekretar SAD je bio od 2001. do 2005. godine, tokom prvog mandata Džordža Buša mlađeg. Kao državni sekretar SAD, posetio je Beograd 2003. godine posle ubistva premijera Zorana Đinđića da bi pružio podršku vlastima u Srbiji i Crnoj Gori.

Odlazeći ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri upravo se u oproštaju od Pauela prisetio njegove posete Beogradu.

“Danas je preminuo bivši državni sekretar SAD i prijatelj Srbije. Sećamo se Kolina Pauela, njegove snažne posvećenosti partnerstvu SAD i Srbije, i podrške koju je pružio Srbiji i njenoj demokratskoj tranziciji neposredno nakon ubistva premijera Đinđića. Slava mu”, piše u objavi odlazećeg američkog ambasadora.