Koliko košta Bregzit: Velika Britanija predstavila ukupne troškove, razlikuju se od računice EK…

1
Foto: Profimedia

Britansko Ministarstvo finansija saopštilo je da će ukupni troškovi Bregzita iznositi 37,3 milijarde funti, odnosno 43,8 milijardi evra, što je 3,7 milijardi evra manje nego što je računala Evropska komisija.

Iako je zvanično napustila Evropsku uniju u januaru ove godine, Velika Britanija će poštovati ranije preuzete višegodišnje obaveze uplata u budžet EU, između ostalog za penzijske doprinose zvaničnika Unije i evroparlamentaraca, piše Politiko, a prenosi N1.

„Naša procena je da u ovom trenutku vrednost finansijskih poravnanja sa Evropskom unijom iznosi 37,3 milijarde funti, što je u okviru naših ranijih procena“, izjavio je ministar finansija Stiv Barkli.

Ministarstvo finansija je ranije procenilo da će ukupni troškovi poravnanja sa Evropskom unijom biti u rasponu od 35 do 39 milijardi evra.

U vladi smatraju da neće biti rasprava sa Briselom oko konačne cifre, jer dve strane trenutno imaju različite tehničke pristupe prilikom njenog računanja.

„Nastavljamo konstruktivno da radimo sa Evropskom unijom kako bismo osigurali da Velika Britanija plati pravi iznos, u skladu sa Sporazumom o izlasku iz EU“, saopštilo je Ministarstvo finansija.

1 KOMENTAR

  1. Врло користан документ за изучавање, посебрно оних земаља које “безалтернативно” хрле у ЕУ, као што је Србија, гледајући разрогачених очију само у ИПА фондове и колико ће из њих добити. Јер ово су она “два динара” да баба изађе из кола, када је већ платила један да у њега уђе.

Comments are closed.