Koliko imaš “lajkova” više neće biti važno

0
Foto: Profimedia

Čelnici društvene mreže Fejsbuk razmišljaju da ukinu prikazivanje broja osoba koje su reagovale na objave korisnika, a sve kako bi pomogli korisnicima koji se loše osećaju kada im objava ne dobije željeni broj “lajkova”.

Portal “DigitalTrends“ objavio je izveštaj o poslednjim istraživanjima društvenih mreža i navodi kako se Fejsbuk sprema da testno ukidanje brojača lajkova primeni na aplikaciji Android.

Čelnici Fejsbuka su za magazin “TechCrunch” potvrdili te navode.

I prvi čovek Fejsbuka Mark Zakerberg je pre nekoliko meseci izjavio da mu je želja da korisnici manje vode brigu o broju reakcija na njihove objave, a da više rade na povezivanju s drugim korisnicima.

Trka za pažnju na društvenim mrežama u proteklih nekoliko godina je trend koji ima negativan odraz na mentalno zdravlje ljudi, a posebno adolescenata.

Profesor psihologije sa Univerziteta u San Dijegu Žan Tvindž je pre dve godine objavio rad u kojem ukazuje na veliku rast broja adolescenata koji dnevno minimalno pet sati provode na društvenim mrežama i upozorava da je ta kategorija i 70 puta sklonija samoubilačkim mislima od omladine koja na društvenim mrežama dnevno provodi do sat vremena.

Rezultati istraživanja pokazali su da raste i broj adolescenata koji se osećaju očajno i bezvoljno. Taj problem je nešto izraženiji kod ženske populacije, preneo je N1.