Koliko će koštati samo testovi ako hoćete na more ove godine: Mnogi će ipak sačekati sledeće leto…

1
Profimedia

Preporuke lekara (ili makar jednog dela stručnog tima) i državnog vrha da se leto provede u Srbiji, nisu kod svih naišle na blagonaklonu reakciju, ali će oni koji se odluče da se o njih ogluše, morati dodatno da plate to zadovoljstvo.

Pojedine zemlje iz okruženja su, kao i Srbija uostalom, uvele pravilo da je ulazak u zemlju moguć samo za one koji prilože negativan test na koronavirus.

A to će koštati…

Dok je pandemija bila u zamahu, pojavile su se najave da će dobrovoljni test u Grčkoj koštati od 120 do čak 300 evra. Nakon što se veliki broj turista zapitao ilsplati im li se da za porodični odlazak na neku od grčkih plaža izdvoje i više o 1.000 evra samo za potrebe testiranja na korona virus, vlasti ove zemlje odlučile su se za nešto drugačije rešenje.

U predlogu vlade upućenom Evropskoj komisiji (EK) navedeno je da testovi ne bi morali da budu obavezni za turiste iz država koje su pokazale “čvrste i trajne dokaze” da je u zemljama iz kojih dolaze pandemija virusa Kovid-19 pod kontrolom.

Još uvek nije doneta odluka.

U Hrvatskoj je, sa druge strane, cena već precizirana.

Iz hrvatskog instituta za javno zdravlje dolaze informacije da testiranje na korona virus košta 1.506 kuna, što je negde oko 200 evra.

To znači da bi, za letovanje u ovoj zemlji, jedna četvoročlana porodica iz Srbije morala, samo za testiranje, da izdvoji oko 1.000 evra. Četiri testa u Srbiji, kao uslov za odlazak na more, od po 6.000 dinara i četiri testa od po 200 evra, da bi izbegli boravak u izolaciji po povratku u domovinu, predstavljaju sumu kojom bi se moglo podmiriti barem još jedno letovanje za celu porodicu.

U Crnoj Gori će situacija biti nešto drugačija, a ambasador Srbije u toj zemlji pozvao je građane Srbije do dođu u Crnu Goru na letovanje, uprkos zvaničnim preporukama srpskog državnog vrha.

1 KOMENTAR

Comments are closed.