Koliko će generacija biti potrebno da se kod nas pojavi neko poput premijerke Novog Zelanda? Rajko Grlić za novi Nedeljnik

0
Fotografija: Igor Pavićević

Postoje veliki umetnici koje zovu i velikim intelektualcima koji se okliznu na velikim istorijskim događajima što se zadese u toku njihovih velikih karijera. Postoje, srećom, i oni drugi koji nepogrešivo i u svakoj prilici dramatičnih istorijskih perioda budu na pravoj strani.

U tu grupu spada Rajko Grlić, filmski režiser čija filmografija ostavlja bez daha: “Samo jednom se ljubi”, “U raljama života” (Štefica Cvek), “Ustav Republike Hrvatske”, “Čaruga”, Karaula”…

I tokom te karijere bio je angažovan i uvek na pravoj strani – od studentskih dana kao član štrajkačkog odbora na akademiji u Pragu tokom sovjetske intervencije u Čehoslovačkoj, preko napada novih vlasti u Hrvatskoj početkom devedesetih, kao i čitav kasniji angažman do danas. Zato je bilo zanimljivo čuti Grlićevo viđenje današnjeg sveta u periodu kovida-19, ali i naših prostora uz majsko podsećanje na Tita i Jugoslaviju.

“Svakodnevno smo zasuti futurolozima koji predviđaju sretan ili apokaliptičan kraj ove priče. Ne bih im se miješao u posao. Mogu samo reći nešto o onome što vidim, a to je da prvi znaci u Americi govore da kapitalizam neće smanjiti svoju pohlepu, da će raskorak između bogatih i siromašnih biti još veći”, rekao je Grlić.

On je uporedio i ovdašnje političare sa onima iz sveta.

“Ne znam da li ste vidjeli i slušali premijerku Novog Zelanda. Zapanjujuće normalno biće. Živa osoba. Ne znam koliko će generacija biti potrebno da se tako nešto dogodi u našim krajevima. Našim političarima, glasno ili potiho, idoli su razni Orbani”, kazao je proslavljeni reditelj.

Ceo intervju objavljen je u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka, 21. maja.

Digitalno izdanje dostupno je na nstore.rs

Svi čitaoci Nedeljnika na poklon dobijaju prvu knjigu iz edicije “Velike biografije”: “Josip Broz Tito – Bilo jednom u Jugoslaviji”