“Koliko baka je potrebno da smeni jednog deku”: I penzioneri ustali protiv Lukašenka

0
Beta - AP Photo

(Beta) – Oko 3.000 beloruskih penzionera protestovalo je danas treći ponedeljak zaredom, zahtevajući ostavku dugogodišnjeg autoritarnog predsednika Aleksandra Lukašenka.

Oni su prošetali ulicama Minska, noseći cveće i skandirajući “Odlazi”, navodi Asošiejted pres.

Na jednom od transparenata protiv 66-godišnjeg predsednika pisalo je “Koliko baka je potrebno da smeni jednog deku”, a na drugom “Najbolji ustavni amandman je tvoja ostavka”.

U Minsku je danas održan i kontra-protest penzionera koji podržavaju Lukašenka.

Oko 2.000 ljudi, od kojih su mnogi bili u vojnim ili uniformama drugih bezbednosnih snaga, nosilo je državne zastave i transparente, na kojima je, izmedju ostalog pisalo “Za mir, prosperitet i tradicionalne vrednosti”, navodi AP.

Lokalni mediji su javili da su neki učesnici kontra-mitinga dovezeni autobusima na skup.

Belorusija je pogodjena političkom krizom od predsedničkih izbora 9. avgusta, kada su širom zemlje počeli masovni antivladini protesti, inicirani zvaničnim rezultatima glasanja prema kojima je Lukašenko osvojio više od 80 odsto glasova. Protivnici Lukašenka tvrde da su izbori pokradeni.

Uprkos nastojanju vlasti da uguše demonstracije hapšenjima i represijom nad demonstrantima i aktivistima, masovni protesti ne jenjavaju ni posle dva i po meseca.

Nedeljom na ulice izlaze desetine hiljada demonstranata. Jedne nedelje je bilo i 200.000 ljudi.

Na jučerašnjem masovnom protestu u Minsku okupilo se oko 50.000 ljudi, prema proceni grupe za zaštitu ljudskih prava Vesna (Proleće), a manjih demonstracija je bilo i u drugim gradovima.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Belorusije navelo je da je juče uhapšeno 280 osoba, od kojih 215 u Minsku, i iznelo procenu da se u glavnom gradu okupilo 7.000 ljudi.

Vesna navodi da je oko 15.000 ljudi uhapšeno od početka protesta.

Nekoliko novinara beloruskih portala koji su pratili proteste osuĐeno je danas na 13 do 15 dana zatvora.

Od početka protesta, najmanje tri osobe su poginule, a desetine su povredjene.

Svi beloruski opozicioni političari i istaknuti aktivisti su ili u zatvoru ili van zemlje.

Jučerašnji masovni protest je održan uprkos prošlonedeljnom upozorenju Ministarstva unutrašnjih poslova da policija na demonstracijama neće oklevati da koristi bojevu municiju “ako bude neophodno” jer su one postale “ekstremno radikalne”.

Lukašenko (66), koji Belorusijom vlada čvrstom rukom od jula 1994. godine, uz represiju nad opozicijom i nezavisnim medijima, optužuje zapadne zemlje za podsticanje protesta.

Opoziciona liderka Svetlana Tihanovskaja, koja se odmah posle izbora sklonila u Litvaniju da bi izbegla hapšenje, postavila je ultimatum Lukašenku da se povuče sa čela države do 25. oktobra, najavivši da će u suprotnom pozvati sve građane da izađu na ulice i da započnu generalni štrajk.

Tihanovskaja, koja je neočekivano postala glavni rival Lukašenku na predsedničkim izborima posle hapšenja drugih istaknutih opozicionara, zatražila je i prestanak policijske represije nad gradjanima i oslobadjanje svih “političkih zatvorenika”.