Kolesnjikova: “Pretili su da će me ubiti i izvesti iz zemlje – živu ili u komadima”

0
Foto Profimedia

(Beta-AP) –  Istaknuta opoziciona aktivistkinja Marija Kolesnjikova koja se cepanjem pasoša suprotstavila svom nasilnom proterivanju iz Belorusije, rekla je danas da su joj beloruske vlasti pretili da će je ubiti.

Ona je u saopštenju koje je objavio njen advokat, navela da su joj agenti državne bezbednosti stavili džak na glavu i odvezli je do granice gde su pokušali da je na silu proteraju iz Belorusije, a onda su je odveli u pritvor.

“Pretili su da će me ubiti”, rekla je Kolesnjikova. “Izjavili su da će me, ako odbijem da dobrovoljno napustim teritoriju Belorusije, ionako izvesti iz zemlje – živu ili u komadima”.

Ona je tražila od Istražnog komiteta da pokrene krivični postupak protiv pripadnika beloruske KGB zbog otmice, nezakonitog zadržavanja i pretnje ubistvom.

Opozicioni aktivisti bili su pod sve većim pritiskom mesec dana od izbijanja masovnih demonstracija protiv reizbora predsednika Aleksandra Lukašenka za šesti mandat.

Opozicija odbacuje rezultate izbora održanih 9. avgusta, a zahtev demonstranata za ostavku je izazov bez presedana za koji traže Lukašenka koji vlada 26 godina.

Kolesnjikova, vodeća članica Koordinacionog saveta opozicije koja zahteva nove izbore, privedena je u ponedeljak i sutradan je na ničijoj zemlji izmedju granica Ukrajine i Belorusije pocepala pasoš da bi sprečila svoje proterivanje.

Ona je i dalje u zatvoru u Minsku, optužena za podrivanje nacionalne bezbednosti u okviru krivične istrage protiv vodećih članova opozicionog Koordinacionog saveta. Može da bude osudjena na do pet godina zatvora.

Svi vodeći članovi opozicinog tela, osim spisateljice i dobitnice Nobelove nagrade Svetlane Aleksevič, uhapšeni su ili prisilno proterani iz zemlje.

Juče su nepoznate osobe pokušale da provale u stan Svetlane Aleksejevič u Minsku. Tamo su se okupile diplomate nekoliko zemalja Evropske unije kako bi sprečile njeno hapšenje.

Lukašenko je danas pozvao tužioce na oštriju akciju kako bi ugasili proteste.