“Kolektivni imunitet od 70 odsto dovoljan, ali je Srbija daleko od tog procenta…”

1
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/MO

(Beta) – Imunolog Srđa Janković izjavio je da se procenjuje da je 70 odsto kolektivnog imuniteta prag iznad kojeg je koronavirus teško prenosi u nekoj zajednici.

“To obuhvata i vakcinisane osobe i one koje su preležale kovid-19, pod uslovom da je kod njih došlo do dugoročno zaštitnog imunskog odogvora”, rekao je Janković u intervjuu za današnju “Politiku”.

Rekao je da je Srbija trenutno veoma daleko od tog praga, ali da će se postepeno približavati kako vakcinacija bude napredovala.

“Zasad je preuranjeno da govorimo o eliminaciji koronavirusa u našoj zemlji ili u svetu, ali svakako da značajan obuhvat stanovništva vakcinacijom pomaže u usporavanju prenošenja zaraze”, dodao je on.

Na pitanje kada može da se očekuje da će se svet izboriti sa korona irusom, Janković je ukazao da nije moguće dati precizan odgovor. 

“Očekivanje je većine stručnjaka da će tokom naredne, 2021. godine, posebno od proleća nadalje, pandemija kovid 19 postepeno početi da jenjava i da će naredni talasi biti sve slabiji. Ostaje da se tome nadamo”, rekao je on.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500

1 KOMENTAR

  1. Kako smo daleko od tog procenta kada je Kon vise puta rekao da je realan broj zarazenih deset puta veci. Ako je zvanicno 316.000 do sada zarazeno znaci da je ukupan broj oko 3.160.000. Ispada da ovim tempom za manje od dva meseca dolazimo do 70%. Ili opet neko laze?

Comments are closed.