Koktel antitela AstraZeneke odobrila FDA: “Smanjuje rizik od razvijanja simptoma za čak 77 odsto”

0
EPA/DRAGO PRVULOVIC

Američka uprava za hranu i lekove odobrila je u sredu upotrebu koktela antitela AstraZeneca (AZN.L) za sprečavanje infekcija COVID-19 kod osoba sa slabim imunološkim sistemom ili istorijom teških neželjenih efekata vakcina protiv koronavirusa.

Koktel antitela, Evušeld, dozvoljen je samo za odrasle i adolescente koji trenutno nisu zaraženi novim koronavirusom i koji nisu nedavno bili izloženi kontaktu sa zaraženom osobom, saopštio je američki regulator.

Ovlašćenje za terapiju, koju čine dva monoklonska antitela tiksagevimab i cilgavimab, označava značajan korak za AstraZeneku, čiju široko korišćenu vakcinu protiv COVID-19 tek treba da odobre vlasti SAD.

AstraZeneka je prošlog meseca pristala da isporuči vladi SAD 700.000 doza Evushelda, koktela koji je ranije pokazao da smanjuje rizik da ljudi razviju bilo kakve simptome COVID-19 i taj rizik smanjuje za čak 77 odsto u ispitivanju u kasnoj fazi.

Dok se vakcine oslanjaju na netaknut imuni sistem za razvoj ciljanih antitela i ćelija koje se bore protiv infekcija, Evushed sadrži laboratorijski napravljena antitela dizajnirana da se zadržavaju u telu mesecima kako bi zadržala virus u slučaju infekcije.

AstraZeneca terapija, koja se daje u dve uzastopne injekcije, je dizajnirana da traje između nekoliko meseci i godinu dana.

Iako vakcine trenutno pružaju najbolju odbranu od COVID-19, određenim osobama sa oslabljenim imunitetom ili onima koji imaju istoriju teških neželjenih reakcija na vakcinu potrebna je alternativna opcija prevencije, rekla je Patricija Kavaconi, direktorka Centra za procenu i istraživanje lekova FDA.

Međutim, FDA je dodala da prevencija pre izlaganja Evusheldom nije zamena za vakcinaciju kod osoba za koje se preporučuje vakcinacija protiv COVID-19.

Monoklonska antitela imaju za cilj da spreče pogoršanje COVID-19 tokom ranih, blažih stadijuma. Proizvođači lekova kao što su Eli Lili (LLI.N), Regeneron (REGN.O) i GlakoSmithKline (GSK.L) sa partnerom Virom (VIR.O) prave slične terapije.