Koji je najbolji, a koji najgori scenario koji očekuje Srbiju: Šta kaže epidemiolog Zoran Radovanović

1
Foto Đorđe Kojadinović

E pidemiolozi su od izbijanja krize koju je prouzrokovao Covid-19 najzauzetiji ljudi na planeti, pre svega u potrazi za odgovorima na pitanja o novom virusu. Na neka od njih naučnici još uvek nemaju odgovore. Ohrabruje, ipak, da o trenutno najvećem globalnom neprijatelju, zahvaljujući naučnim istraživanjima i prethodnim iskustvima, stručnjaci svakodnevno otkrivaju nove činjenice i zato je najvažnije sada slušati one koji o tome najviše znaju.

Jedno od pitanja koje se nameće je o koji je najgori, a koji najbolji scenario koji bi mogao da očekuje Srbiju usled epidemije koronavirusa.

“Najgori scenario bi bio da se u kratkom vremenu javi veliki broj obolelih, jer takav udar ne bi uzdržala ni mnogo savršenija zdravstvena služba od naše. Bolnice bi bile pretrpane, a doktori bi se našli u situaciji da odlučuju koga da uključuju na respirator, a koga da prepuštaju sudbini”, rekao je za novi broj Nedeljnika jedan od naših najistaknutijih stručnjaka i epidemiologa dr Zoran Radovanović, redovni profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu u penziji.

A najbolji?

“Najsvetlija perspektiva bi se otvorila ako bi, uporedo sa sve toplijim vremenom, virus počeo da se povlači, uz prelazak ispod polutara, ili eventualno održavanje intenziteta zaražavanja na niskom nivou, s tim što bi nam se, uz novi zalet, vratio s jeseni i rane zime”, objasnio je Radovanović u opširnom intervjuu za novi broj Nedeljnika.

Od četvrtka, 19. marta, na kioscima je novi broj Nedeljnika, posvećen koronavirusu. Svi čitaoci na poklon dobijaju primerak Mond diplomatika

Digitalno izdanje dostupno je na Novinarnici

1 KOMENTAR

  1. Sada mi je jasno zašto naši dr slabo znaju medicinu ali se u politiku razumeju, imali su ovakve profesore.

Comments are closed.