Koja maska je “najbolja” i kada je važno da je nosite?

0
Profimedia

Vanredno stanje i zabrane kretanja su iza nas, kafići i teretane su otvorene i ranije, život se vraća u normalu, ali stručnjaci upozoravaju da je i dalje poželjno nositi zaštitne maske za lice kada idete u nabavku, na posao ili jednostavno želite da prošetate napolju – štiteći sebe i druge od koronavirusa.

Međutim, važno je i kakve maske nosite, a različite vrste maski nude različite nivoe zaštite, prenosi Gardijan.

Hirurški respirator N95 nudi najviši stepen zaštite, zatim slede hirurške maske za lice, ali ih je neugodno nositi duže vreme i najskuplje su. Uglavnom su rezervisane za zdravstvene radnike.

Sa druge strane, zaštitna vrednost običnih maski za jednokratnu upotrebu je i dalje predmet sporenja, međutim, postoje istraživanja koja ukazuju da i obične maske za lice mogu da doprinesu zaštiti od virusa COVID-19.

Iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Velike Britanije su naglasili da hirurške maske pružaju najveći stepen zaštite, ali da i platnena maska, pa čak i obična marama ili bilo kakvo prikrivanje lica nekom tkaninom pruža veću mogućnost zaštite, nego da nemate nikakvu zaštitu lica.

Rezultati jedne američke studije su pokazali da bilo kakvi višeslojni ili pamučni materijali koje imate i u kući mogu zaustaviti čestice virusa ili bakterija.

Takođe, važno je i kako pravilno koristiti maske, a neka od osnovnih pravila su: pranje ruku pre i nakon upotrebe, prekrivanje predela oko nosa i usta, izbegavanje dodirivanja maske tokom upotrebe, zamenjivanje maske kada postane vlažna bez dodirivanja prednje površine i odlaganje maske u kantu za đubre, ili – u slučaju maski za višekratnu upotrebu – mašinu za veš nakon upotrebe.

Pozitivna strana korišćenja maski za višekratnu upotrebu je činjenica da manje štete životnoj sredini. Istraživanje Univerzitetskog koledža u Londonu je pokazalo da bi se stvorio 66.000 tona kontaminiranog plastičnog otpada ukoliko bi svaka osoba samo jednom u toku godinu upotrebila komercijalnu zaštitnu masku za jednokratnu upotrebu.