Koja je tajna kose Megan Markl, koji je uticaj politike na Evroviziju? (I gde su tu šanse Konstrakte)

0
Screenshot RTS

Čudan je naboj i publicitet oko Pesme Evrovizije. Pomislimo da je na velikim scenama evropskih gradova domaćina za 65 godina sve već viđeno, da nas ništa ne sme iznenaditi, da je koncept prevaziđen ili da takmičenje više nije i neće biti toliko gledano i slušano. A onda, čak i ako nismo najveći ljubitelji Evrosonga, kopka nas ko će i sa kakvom melodijom da nas predstavlja u Evropi i kako će se pesma kotirati među ostalim najboljim nacionalnim numerama od Portugalije do Izraela. Ili će se pojaviti neki novi Lordi, Končite, Maneskini koji će učiniti festival novim i drugačijim.

Srbiju će na predstojećem Evrosongu u Torinu predstavljati jednako nova i drugačija Ana Đurić Konstrakta sa pesmom “In corpore sano” (U zdravom telu). U pitanju je deo pesme “Triptih” u kojoj se otvaraju različite društvene teme, a u konkretnoj evrovizijskoj numeri postavlja se pitanje zdravlja i kako se društvo, odnosno javnost i mediji postavljaju prema tom pitanju. Konstrakta je na vanredno dobro ispraćenoj nacionalnoj selekciji “Za pesmu Evrovizije” dobila najviše glasova i od žirija i od publike.

Iako ovakvi događaji izgledaju možda i relativno beznačajno dok se dve hiljade kilometara dalje od Torina ratuje, čini se, ako je verovati kladionicama, da će gledaoci Evrovizije – njih ukupno oko 180 miliona – i sudije verovatno stati rame uz rame sa Ukrajinom. A to znači i ovo: da bi srpska predstavnica Konstrakta imala ikakve šanse, nije dovoljno da publika zna o čemu ona peva, nego i da njena zemlja bude jasno određena prema ruskoj invaziji, što sada nije slučaj.

Ceo tekst objavljen je u novom broju Nedeljnika, koji je na svim kioscima od četvrtka, 10. marta

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs