Koja izborna pravila se menjaju zbog korone: O čemu se danas raspravlja u Skupštini…

0
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/MO)

Poslanici Skupštine Srbije nastavili su rad razmatranjem amandmana na predloge izmena i dopuna zakona o izboru narodnih poslanika, o lokalnim izborima i o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić u načelnoj raspravi je rekao da Vlada predlaže izmene zakona kako bi potpisi podrške izbornim listama, pored javnih beležnika, mogli da se overe i u opštinskoj, odnosno gradskoj upravi.

Ružić je podsetio da je rok za podnošenje lista najkasnije 15 dana pre izbora i isti je na svim nivoima.

On je objasnio da se ovakve izmene predlažu zbog preporuka fizičkog distanciranja i zaštite od virusa korona, kako se ne bi stvarale gužve tokom prikupljanja potpisa, a i kao posledica dogovora predsednika Srbije sa partijama koje žele da izadju na izbore.

Predloženim izmenama i dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, predvidjeno je da minimalna kazna za nepostupanje po propisima nadležnih organa u zaštiti stanovništva, umesto 30.000 bude 50.000 dinara.

Oba zakona stupiće na snagu odmah po objavljivanju u Službenom listu, što se očekuje danas, kako bi Republička izborna komisija već sutra mogla da odlučuje o nastavku izbornih radnji.

(Beta)