Koga je Bela kuća nominovala za novog “ambasadora” SAD u Prištini

0

Džefri Houvnir nominovan je za amasadora Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu, saopštila je Bela kuća.

Ovo je jedna od sedam ključnih nominacija koje američki predsednik Džo Bajden ima nameru da sprovede, prenosi portal Kossev.

Houvnir trenutno obavlja funkciju zamenika šefa misije u američkoj ambasadi u Ankari u Turskoj, gde je vršio dužnost otpravnika poslova od avgusta 2018. do jula 2019.

Pre toga bio je vršilac dužnosti zamenika šefa misije i ministar savetnik za politička pitanja u američkoj ambasadi u Berlinu u Nemačkoj.

Služio je u američkim misijama u Hrvatskoj, Grčkoj, Panami, Paragvaju i Peruu, u Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS); i kao član osoblja specijalnog izaslanika UN-a za status Kosova.

U Vašingtonu njegove dužnosti uključuju službu direktora na poslovima centralne i jugoistočne Evrope u Savetu za nacionalnu bezbednost i u Birou Stejt departmenta za evropska i evroazijska pitanja sa odgovornošću za NATO i srednjoevropska pitanja.

Magistrirao je na Univerzitetu Džordžtaun i diplomirao na Univerzitetu Brigam Jang. Govori nemački, grčki, hrvatski/srpski i španski jezik.

Ukoliko nominacija Hovnieru bude potvrđena, on će na ovoj poziciji da nasledi dosadašnjeg ambasadora Filipa Kosneta.