Redakciji Nedeljnika obratio se dr Igor Ristić, zdravstveni radnik, stomatolog i naš redovni čitalac od prvog broja. Uz napomenu da Nedeljnik smatra visoko relevantnim, intelektulano definisanim, retkim bedemom protiv šunda i nekulture u našoj zemlji ali i analitičkog informisanja, reaguje na članak iz aktuelnog broja, „Semafor rizika: Koje aktivnosti su opasn(ij)e“, gde je odlazak kod stomatologa ocenjen kao visok nivo rizika.

Pismo dr Igora Ristića, specijaliste stomatološke protetike, prenosimo uz neznatna redakcijska skraćenja:

Stomatologija spada u primarnu zdravstvenu zaštitu gde se kroz pravovremene preglede, dijagnostiku i terapiju mogu uočiti lečiti i sprečiti mnoga oralna ali i sistemska oboljenja koja značajno umanjuju kvalitet života i opšte zdravlje stanovništva. U uslovima nekontrolisanog širenja zaraze, mi stomatolozi, sami smo uveli ograničenje i posetu samo hitnih slučajeva preporucivali na početku pandemije. Međutim, daljim saznanjima i usvajanjem protokola upotrebe lične zaštite pacijenata, lekara i osoblja dosli smo do situacije u kojoj možemo obavljati sve stomatološke intervencije bez rizika po zdravlje nas i naših pacijenata!

Milioni pacijenata su u svetu poslednjih meseci bili primljeni i nije zabeleženo da je kod stomatologa došlo do zaražavanja, a to se vrlo pomno prati. To nije ni slučajno, jer su već od kraja osamdesetih, sa pojavom HIV infekcije, stomatolozi shvatili neophodnost zaštite od kapljično i krvno prenosivih bolesti, stavili maske na lice, zaštitne naočare i rukavice, rutinski! To nije učinila do sada ni jedna druga nehirurpška grana medicine, kardiolozi, ginekolozi, ortopedi… zar ne? Nama je to višedecenijski standard.

Sada smo dodali i vizire, kombinezone, troslojne maske i usporili ritam rada, uveli termometre, razredili raspored, kako bismo mogli da pripremimo ordinaciju za prijem sledećeg pacijenta. Naravno, stomatolog koji i dalje prima 40-50 pacijenata dnevno to ne može postići i to jeste mesto koje treba izbegavati. No, srećom, danas takva nije velika većina!

Ukratko, mi znamo da je naš posao visokorizičan, te znamo već dugo kako da se branimo! Rezultat – odlazak kod stomatologa danas je jedna od najsigurnijih medicinskih poseta koje možete doživeti.

Zato, neodlazak kod stomatologa zbog kovida-19 u ovom trenutku je opasna greška. Tokom prve faze pandemije i karantina primao sam pacijente sa ozbiljnim bolom, dojilje sa otokom polovine lica zubnog porekla koje su morale da uzimaju antibiotik, osobe koje nisu mogle da jedu usled slomljenih proteza, pacijente koje je u pola rekonstrukcije zaustavio karantin…

U takvoj situaciji, stanovništvo zarađuje manje, hrani se lošije, konzumira više „fast fuda“, zašećerenog pića, duvana, neredovno spava… celo oralno zdravlje izloženo je velikom testu i osobe sa ne tako savršenim stanjem redovno su imale neku vrstu problema koji ih je ugrožavao.

Odlazak upravo u ovo vreme kod stomatologa je možda i najpametniji postupak. Sanirati probleme, ukloniti potencijalna žarišta infekcija i ozdraviti usta. Bolesna i zapuštena usta su značajan uzrok ostalih opasnih i težih oboljenja jer višestruko ugrožavaju nivo imune odbrane organizma. Šta se dešava kada imunitet ode dole, znaju već i deca… odlaskom kod stomatologa „danas“, mi se spremamo za predstojeći period u kojem ćemo možda opet svi biti zatvoreni, limitiranog kretanja, finansijski skoro sigurno ugroženi. Ubeđen sam da tada zbog komplikacija koje možemo imati nećemo želeti da se „šetamo“ po bolnicama!

Kao neko ko je veoma dobro upoznat sa opštim stanjem oralnog zdravlja našeg stanovništva, a svestan vase uloge u formiranju društvene svesti, morao sam da vam se kao redakciji na ovaj način obratim i rasvetlim problem iz drugog ugla. Sličnu preporuku kao i Nedeljnik donela je pre nekog vremena i SZO ali je taj „nesmotren“ savet vrlo brzo preformulisan i dopunjen različitim pojašnjenjima.

https://www.nstore.rs/product/godisnja-pretplata-na-magazin-nedeljnik/

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.