“Kod nas je ili neko heroj ili nemamo poverenja u njega. Lekarima je prijalo kad ih nazivaju herojima, ali oni to nisu tražili, niti su kasnije prestali da rade do iscrpljenosti”: Dekan Medicinskog fakulteta Nebojša Lalić za novi Nedeljnik

0
Fotografija: Igor Pavićević

Kada se najavljuju još ozbiljniji naleti virusa na jesen, zdravstveni sistemi biće pred najvećim ispitom. Medicinski fakultet obučavao je lekare i naučnike za izazove, pa čak i za ovakav jedan. Ali da li su bili spremni za pandemiju, za ovakvu neizvesnost i napore i šta nas još čeka? Akademik prof. dr Nebojša Lalić, internista-endokrinolog, dekan Medicinskog fakulteta u Beogradu, koji je radio sa generacijama studenata, za Nedeljnik govori o lekarskoj profesiji, ali i o poverenju koje imamo u nju.

“U našoj zemlji smo skloni preterivanjima: ili je neko heroj, ili nemamo poverenja u njega. Naravno da je lekarima prijalo pozdravljanje i nazivanje herojima, ali oni to nisu tražili, niti su kasnije prestali da rade do iscrpljenosti u borbi protiv COVID-19 ili na drugom mestu u zdravstvenom sistemu. Kada je reč o građanima, uprkos svim teškoćama koje postoje u zdravstvu, oni su imali poverenja u lekare i pre njihove promocije u heroje a to je ostalo i kasnije. I svima je, nadam se, jasno da konkretne probleme u borbi protiv COVID-19, s obzirom na ozbiljnost situacije, treba rešavati odmah, a ostale varnice ličnih i grupnih neslaganja ostaviti za neka epidemiološki mirnija vremena. Mislim da je to jedini put, ne za povratak, nego za ojačanje poverenja”, ispričao je dr Lalić za novi Nedeljnik.

Ceo intervju objavljen je u novom broju, koji je na svim kioscima od četvrtka, 6. avgusta.

Digitalno izdanje dostupno je na nstore.rs