Ko sve treba da se vakciniše protiv gripa: Stižu bolje, četvorovalentne vakcine

0
Foto: Profimedia

Krajem oktobra počeće imunizacija protiv gripa, najmasovnijeg sezonskog zaraznog oboljenja. Do tada treba da stigne nešto manje od 290.000 doza one bolje, četvorovalentne vakcine. Doktorka Darija Kisić Tepavčević iz Instituta “Batut” rekla je u Jutarnjem programu RTS da bi vakcinu protiv gripa trebalo bi da prime svi. Ona je idikovana za sve osobe uključujući i trudnice, istakla je doktorka.

Ove godine naručeno je oko 48.000 više vakcina, a Institut “Batut” je dao taj predlog.

Ona je objasnila da se ne mogu praviti zalihe vakcine zbog stalne promene virusa.

Ukazala je da postoje tri osnovna tipa virusa – A, B i C. A se najviše menja, B može da izazove epidemiju. U vakcini uvek postoji kombinacija pretpostavljajućih sojeva virusa koji će da budu za određenu sezonu.

Prethodne vakcine su bile trovalentne – sadržale su dva tipa A i jedan B.

Kisić Tepavčević kaže da od prošle godine imamo sveobuhvatniju vakcinu, četvorovalentnu koju smo nabavili za ovu godinu i pridružili se najsavremenijim zemljama u svetu.

“Ona pokriva dva soja A i dva soja B, koji će soj biti dominantniji teško je proceniti, ali orijentaciono imamo dva soja, a jedan je dominantniji – u sezoni 2017. i 2018. u više od 60 odsto slučajeva bilo je prouzrokovano tipom B. Prošle godine je to bio manji broj, sada je zasigutno da imamo sveobuhvatniju vakcinu koja će u većem procentu da štiti”, objsnila je Kisić Tepavčević.

Vakcinu protiv gripa trebalo bi da primimo svi, preporučila je doktorka.

Rizične grupe su osobe sa hroničnim oboljenjma, pre svega sa respiratornim, kardiovaskularnim, bubrežnom disfunkcijom, metaboličkim oboljenjima…

Kako kaže i gojazne osobe su pod većim rizikom, kao i trudnice.

“Treba zaštiti decu naročito koja imaju bronhijalnu astmu. Deca starija od šest meseci do pet godina kada se zaraze duže nose virus nego odrasli, oko dve nedelje, pa je veća mogućnost daljeg širenja infekcije”, istakla je Tepavčevićeva.

Objašnjava da od momenta primanja vakcine odmah počinje da se stvara imunegenost ali je potrebno dve do tri nedelje da bi se stvorila dovoljna količina antitela koja bi nas odbranila od infekcija. Postvakcinalni imunitet je do godinu dana.