“Ko se vakcinisao ruskom i kineskom vakcinom neće biti tretiran kao vakcinisan u Austriji…”

0
Boris Zerwann / Panthermedia / Profimedia

Ministarstvo zdravlja Austrije pojasnilo je da osobe koje su se vakcinisale u inostranstvu ruskom ili kineskom vakcinom protiv korona virusa, neće biti tretirane kao vakcinisane, odnosno neće moći bez negativnog testa da koriste usluge ugostiteljskih usluga, hotela, frizera.

U “zeleni pasoš”, koji Austrija uvodi kao “ulaznicu” za ugostiteljske objekte, bazene i hotele, neće moći da se unesu vakcine koje nisu odobrene od Evropske agencije za lekove (EMA), a to su ruski “Sputnjik V” i kineski Sinofarm.

Svi koji su se vakcinisali u inostranstvu s tim vakcinama moraće da se testiraju pre korišćenja “sloboda” koje će nastuputi popuštanjem mera od 19. maja, poručuje Ministarstvo.

Takođe Ministarstvo ne savetuje licima vakcinisanih ruskim ili kineskim vakcinama, da se ponovo vakcinišu u Austriji.PROČITAJ JOŠ:

Inače, u “zelenom pasošu” naćiće se dokaz o vakcinaciji, negativan test i dokaz o preležanom oboljenju od kovid-19.

“Kao dokaz o vakcinaciji važiće samo one vakcine odobrene od EMA, a to su vakcine Bajontek-Fajzer, Moderna, AstraZeneka i Džonson i Džonson”, saopštilo je Ministrstvo.

Pošto je mnogo građana koji žive u Austriji iskoristilo mogućnost da se vakciniše u Austriji, ako su to učinili Sputnjikom ili Sinofarmom, kako je rečeno od strane Ministarstva, neće moći da te vakcine unestu u “zeleni pasoš” i neće se treirati kao vakcinisani, odnosno neće moći uživati prava vakcinisanih.

“Široka ponuda testiranja stoji na raspolaganju i ljudima koji su se dobrovoljno vakcinisali sa vakcinom koja nije odobrena u EU”, poručio je ministar zdravlja Volfgang Mikštajn u izjavi agenciji APA.

“Ne možemo preporučiti da se ti ljudi vakcinišu još jednom vakcinom odobrenom od EMA. Za tako nestso nema dovoljno naučnih podataka “, upozorio je Mikštajn.