Oni koji sami sebi uplaćuju doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje ostaće bez upisanog staža ako šest meseci od dospelosti rešenja ne uplate doprinose, glasi član 15 Zakona o PIO, što do nedavne izmene ovog zakona nije bio slučaj.

Politika piše da prema novim izmenama zakona, više nije moguće naknadno uplatiti doprinose, preneo je B92.

Ukoliko je prošlo pola godine od poslednje uplate, onaj ko sebi uplaćuje staž ne može da nastavi s uplaćivanjem.

Fond će svim samostalcima utvrditi prestanak osiguranja sa poslednjim danom do kog su uplaćeni doprinosi. Kako se ne bi dogodilo da samostalci budu iznenađeni, iz fonda šalju rešenja svima koji nisu u datom roku izmirili obaveze, da bi ih obavestili kako je došlo do prestanka osiguranja.

Rešenje za osiguranika znači prestanak obaveze uplate doprinosa, kao i obračune kamata za dospele, a neplaćene doprinose. Praktično, ova rešenja osiguranike oslobađaju duga.

Iz Fonda PIO poručuju da ukoliko neko sebi nije blagovremeno uplaćivao doprinose i zna da je od poslednjeg plaćanja proteklo više od pola godine, ne treba da uplaćuje novac jer ta uplata neće biti prihvaćena.

Inače, doprinosi onima koji ih sami uplaćuju prvi put na naplatu dospevaju po donošenju rešenja i njegovom izvršenju i to u roku od 15 dana. Kasnije, doprinosi na naplatu stižu 15. u mesecu za prethodni mesec.

Komentar(1)

  1. Mavashi
    11. август 2019. 19:38

    Može, ali da vratite sve prethodne uplate za penziono sa kamatom, Lezilebovići nezasiti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.