“Ko može da primi Fajzerovu, a ko vakcinu Sputnjik” i zašto prvi kontingent ruske vakcine nije bio za starije od 60 godina

0
Foto: Profimedia

Kako se menja epidemiološka situacija i okolnosti u borbi sa virusom, tako se menjaju i glavne teme o kojima se govori, a poslednjih nedelja najvažnija je svakako ko može da primi koju vakcinu i po kom prioritetu.

Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva rekao je u izjavi za RTS da “specifičnosti kliničkih ispitivanja i visoke etičke norme, odnosno zahtevi koji se postavljaju kada se sprovode istraživanja, definišu posebne uslove kada su u pitanju deca, trudnice i druge osetljive grupe stanovništva”.

“Naravno da će se obaviti određena ispitivanja perspektivno i na ovim kategorijama, ali trenutno dokumentacija koju dostavljaju proizvođači kako Fajzerove, odnosno Sputnjikove vakcine, nije pokazala da su one ispitane na ovim kategorijama, pa samim tim ne mogu biti ni korišćene u našoj zemlji”, kaže Zelić.

“Fajzerovu” vakcinu tako ne mogu da prime mlađi od 16 godina, a “Sputnjik” mlađi od 18.

Prvi kontingent vakcine “Sputnjik” od 2.400 doza, koji je stigao u Srbiju i odobren je 31. decembra, bio je, prema informacijama proizvođača, namenjen osobama koje imaju manje od 60 godina.

Zelić očekuje da će se sledeći kontigent vakcina primenjivati i na starijim pacijentima.

“Naravno, Agencija za lekove će blagovremeno obaveštavati javnost, a ono što očekujemo prilikom registracije jeste da ova vakcina bude odobrena za sve kategorije 18 plus”, ističe Zelić.