Konačni izveštaj o prevremenim parlamentarnim izborima održanim u decembru u Srbiji, objavila je u utorak Kancelarija OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) i uz izveštaj navela niz preporuka sa ciljem da se sprovođenje izbora ubuduće dodatno unapredi.

Kako se navodi u izveštaju, na izborima 17. decembra primećen je veliki broj slučajeva grupnog glasanja, neprimerenog uticaja i neovlašćenog praćenja glasača, fotografisanje listića, kupovina glasova kršenje tajnosti izbora i druge nepravilnosti koje su u suprotnosti sa dosadašnjim preporukama ODIHR-a.

Neke od preporuka koje u najnovijem izveštaju ODIHR navodi kao „prioritetne“ podrazumevaju izmene izbornih zakona, primenu svih zakonskih procedura na dan glasanja, sprečavanje vršenja pritiska na birače, zabranu funkcionerske kampanje i mnoge druge sporne radnje koje su se tog 17. decembra, prema izveštaju, odvijale na biralištima širom Srbije.

Naravno, kao i svaki put kada izveštaj sličnog sadržaja stigne kod nas, na domaćoj političkoj sceni može se čuti čitav dijapazon različitih tumačenja jednih istih reči.

Najpre se oglasila opoziciona koalicija „Srbija protiv nasilja„, i u saopštenju navela da je izveštaj samo potvrdio izborne neregularnosti o kojima na koje su oni ukazivali.

„Opšta ocena izveštaja je jasna – izbori su održani u nepoštenim, nefer i nejednakom uslovima, uz dominaciju jedne institucije – predsednika Republike i vladajuće stranke“, piše u saopštenju koalicije.

Izbori su održani „uz zarobljene medije, korupciju kroz kupovinu glasova i pritisak na zaposlene i javnom sektoru“, napisali su iz Srbije protiv nasilja i dodatno ukazali na „zloupotrebu zakona radi sprovođenja migracije glasača za potrebe lokalnih izbora“.

Iz koalicije su naveli da su mnoge ranije preporuke zanemarene i da se u prethodnom periodu radilo minimalno na poboljšanju izbornih uslova.

„I pored pokušaja vlasti da unizi ovaj izveštaj ODIHR-a narativom da nije bilo krađe izbora, smatramo da su sve navedene nepravilnosti pokazale da su održani izbori nelegitimni i da se moraju održati novi, u poboljšanim uslovima uz hitnu primenu svih preporuka“, piše u saopštenju.

Potpredsednica Stranke slobode i pravde i jedna od najistaknutijih ličnosti koalicije „Srbija protiv nasilja“ Marinika Tepić rekla je da je izveštaj ODIHR-a o decembarskim izborima u Srbiji, „nikad oštriji“.

Ona je na društvenoj meži X napisala i da je taj, konačni, izveštaj potvrdio „organizovanu migraciju birača“, „falš birački spisak“, „kupovinu glasova“ i druge izborne malverzacije.

Lider Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović ocenio je da je najvažnija stvar u tom izveštaju „potvrda da je svim evropskim institucijama jasno da se izbori u Srbiji od 17. decembra ne mogu smatrati fer i slobodnim“

„Preostalo je da se nakon izveštaja ODIHR pronađe mehanizam u skladu sa nadležnostima različitih evropskih institucija koji bi mogao da na najefikasniji način omogući da naredni izbori prođu u iole demokratskoj atmosferi“, rekao je Grbović.

Prema rečima predsednika Demokratske stranke Zorana Lutovca, Izveštaj ukazuje da krajem prošle godine nije bilo slobodnih izbora jer su nepravilnosti na koje su ukazivali domaći i medjunarodni posmatrači „do te mere uticale na izbore, da je ceo izborni proces kompromitovan“.

„Prema tome, Izvešaj ODIHR je potvrdio ono što su govorili i posmatrači CRTE i posmatrači iz drugih zemalja“, rekao je Lutovac.

Sa druge strane, iz valdajućeg tabora stigla je nova tura izjava koje o izveštaju govore u isključivo negativnom kontekstu. Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić se dan nakon objavljivanja izveštaja obratila građanima, i tom prilikom rekla da je nakon krize izazvane „lažnim narativima“, stavljena tačka na priču o krađi izbora.

„Najvažnije je da je nakon višemesečne nestabilnosti i krize koju su kreirali određeni mediji, političke organizacije i pokreti, pojedine nevladine organizacije, kreirali ih hiljadama laži i besmislica svaki dan putem medija i društvenih mreža, konačno stigao finalni izveštaj i stavio tačku na sve laži i besmislice o krađi izbora“, rekla je Brnabić.

Ni predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije propustio priliku da iz Tirane, gde učestvuje na samitu „Ukrajina – Jugoistočna Evropa, prokomentariše aktuelnu temu.

„Svima je jasno da se u finalnom izveštaju ODIHR ne pominje kradja, niti može da je pominje, jer kradje na izborima nije ni bilo“, rekao je Vučić.

Ipak, dodao je da ono što piše u izveštaju jeste „fer i korektno“ i da bi Vlada Srbije trebalo da uvaži preporuke tog međunarodnog tela.

„Važno je da su oni na jasan način stavili do znanja sa kakvim lažima, insinuacijama i besmislicama smo se suočavali u prethodnih dva i po meseca, i dobro je da su jasno stavili do znanja šta je to što Srbija mora da uradi, posebno za lica sa invaliditetom, ali i druge stvari sa poboljšanjem demokratskih uslova koje moraju da se urade“, rekao je Vučić je za RTS.

Poslanik vladajuće Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović manje-više je ponovio ono što su već rekli Brnabić i Vučić. On je napisao na društvenoj mreži X da se u tom izveštaju „nikakva međunarodna istraga se ne zahteva“.

„Ključno je da se određene preporuke implementiraju u izborno zakonodavstvo do sledećih izbora“, naveo je Djuaknović.

Ministarka pravde Srbije Maja Popović još jednom je ponovila unitarni stav vladajuće stranke da je izveštaj potvrdio da su decembarski izbori sprovedeni transparentno i da su bili fer i demokratski.

„U izveštaju se, između ostalog, ukazuje da su izbori tehnički dobro vođeni i da su biračima ponudili adekvatan izbor političkih alternativa. Ukazuje se i da su lokalni, pokrajinski i parlamentarni izbori efikasno i transparentno pripremljeni i sprovedeni, pa je evidentno da je opozicija sve vreme lagala o postojanju izbornih nepravilnosti“, saopštio je njen kabinet.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.