Ko je u pravu, Džeremi Klarkson ili Greta Tunberg? Postoji li uopšte “najbolja” generacija? – Čitajte u novom Nedeljniku

0
Profimedia

Ako se krajem 19. i početkom 20. veka govorilo o ratu svetova, pa i sukobu civilizacija, bilo zbog straha od vanzemaljskog života ili pak zbog straha od nehumanosti svetskih ratova, možda smo ovih dana prisustvovali početku sukoba generacija. Zbog klimatskih promena, kao paradigme onoga što prethodne generacije čine potonjim.

Po definiciji, sukob među naraštajima događa se kada im se sukobe interesi ili ideali, zavisi iz čijeg ugla posmatrate. Novopečeni jaz generacija ogleda se u načinu na koji se mlada Greta Tunberg obratila političarima u UN zbog ugrožavanja planete i života narednih generacija, ali i u načinu na koji joj je odgovorio Džeremi Klarkson, glasnogovornik onih optuženih za nemar.

“Žao mi je, gospođice Tunberg, ali pošto si se ti obrušila na moju generaciju, moraš da prihvatiš da se ja obrušim na tvoju. Mi smo vam dali mobilne telefone, i laptopove, i internet. Mi smo stvorili društvene medije koje svakodnevno koristite i mi upravljamo bankama koje to sve plaćaju… Pa kako se onda usuđuješ da tamo (u UN) ustaješ i držiš nam predavanje, derište razmaženo!?”, pisao je Klarkson, a mnogi mu aplaudirali. Baš kao što su i Greti.

Celo istraživanje čitajte u novom Nedeljniku, koji je na svim kiocima od četvrtka, 10. oktobra.

Digitalno izdanje dostupno je na Novinarnici

Svi čitaoci na poklon dobijaju novi broj Njujork tajmsa na srpskom jeziku