Ko je sledeći? Tramp tražio od Kine da istraži porodicu Bajden, “pretio” protestima u Hong Kongu i govorio o “američkoj moći” u ekonomskim pregovorima

1
Foto Profimedia

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp zatražio je od Kine da pokrene istragu protiv njegovog vodećeg političkog rivala Džoa Bajdena, uprkos postupku impičmenta koji je Kongres protiv njega pokrenuo, prenosi Gardijan.

Tramp je istakao da su Kina i SAD u ekonomskim pregovorima, a da njegova zemlja “imala veliku moć” koju će navodno pokazati ako Kina ne pokrene istragu protiv porodice Bajden.

Kada je upitan da li je već insistirao na tome da Ksi Đinping pokrene istragu, Tramp je rekao da nije, ali da je počeo da razmišlja na tu temu.

Istog dana je CNN pisao o tome da je još u junu, tokom razgovora sa kineskim liderom, američki predsednik govorio o porodici Bajden i potencijalnom pokretanju istrage.

Tramp je navodno tom prilikom poslao i određenu “pretnju” svom kineskom kolegi, istakavši da će “proteste u Hong Kongu održavati mirnim dokle god ekonomski pregovori napreduju, ali da oni neće napredovati bez pokretanja istrage”.

Transkripti tih razgovora navodno su sačuvanu u strogoj tajnosti u Beloj kući, na isti način kao i transkripti razgovora Donalda Trampa i ukrajinskog premijera Volodimira Zelenskog, zbog kojih je proces impičmenta i postao tema.

Poslednjih dana otkriveno je da je Tramp određene usluge tražio i od meksičkog predsednika, od dvojice australijskih premijera, a sada i od kineskog predsednika.

Mediji u Sjedinjenim Država postavljaju logično pitanje – ko je sledeći?

1 KOMENTAR

Comments are closed.