“Ko je pokušao ubistvo Vučića u Srebrenici?”: Vulin ponovo o iskrenosti organa Federacije BiH

0
Screenshot/YouTube/BN

(Beta) – Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin izjavio je večeras da je srpska policija otvorena za komunikaciju sa bezbednosnim organima Federacije Bosne i Hercegovine povodom napada na predsednika Aleksandra Vučića u Srebrenici, ali je dodao da je “zabrinut za njihovu iskrenost” u tom slučaju.

U emisiji Jedan na jedan banjalučke Alternativne televizije, Vulin je rekao da srpska policija očekuje od bezbednosnih organa Federacije BiH “da rasvetle pokušaj ubistva” Vučića u Srebrenici 2015. godine, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Kako se navodi, Vulin je ponovo zatražio odgovor na pitanje “ko je pokušao ubistvo” Vučića, ističući da je ono šest godina bez odgovora.

“Mi radimo na ovom slučaju. I pored toga što nam je teže, usled protoka vremena i toga što nismo na mestu dešavanja, doći ćemo do istine. Daću sve od sebe da se to rasvetli”, kazao je Vulin.

Dodao je da su službe bezbednosti Federacije BiH “ili nefunkcionalne, pa ne mogu da rasvetle” taj slučaj, “ili mogu, ali neće”, stoji u saopštenju.

Vulin je rekao da Srbija “evidentno raste i jača” i da je “nesporno da dobar deo napada iz regiona” na Vučića i Srbiju “dolazi upravo zbog toga”.

On je ponovo komentarisao i tvrdnju svedoka pred hrvatskim sudom, koji je u procesu protiv Srba osumnjičenih za zločine u Glini rekao da ga je 1991. godine tukao lično Aleksandar Vučić.

Vulin je naveo da je to “proverljiva i glupa laž koju su hrvatski mediji iskoristili za napad na srpskog predsednika”.

“To je proverljiva i glupa laž, ali mene više brine to što su na osnovnu takvih svedoka sudili desetinama Srba koji su bili u hrvatskom zatvoru. Ko će proveriti sve te sudske postupke? Kada možete da lažete za predsednika Srbije, što se lako proveri, šta lažete za običnog čoveka koji ne može da se brani”, kazao je Vulin.

Dodao je da se srpsko tužilaštvo obratilo hrvatskim pravosudnim organima i zatražilo dostavljanje tog slučaja kako bi “ispitali i videli da li je bilo ratnog zločina ili ne”, navodi se u saopštenju MUP-a Srbije.