Sjedinjene Američke Države su se pripremale za izbore 1912. godine, a na političkim mapama pojavila se nova partija. Nakon dva mandata Teodora Ruzvelta, u Beloj kući bio je njegov ratni sekretar Vilijam Hauard Taft. Međutim, iako obojica predstavnici partije republikanaca, s vremenom su se udaljili. Ruzvelt je želeo da napravi napredniju partiju, da makar malo upasivi neke radikalne stavove pa je napravio Američku progresivnu partiju.

Ne, niste promašili tekst…

Na unutarstranačkim izborima njegov je rival bio Hiram Voren Džonson. On nije predstavljao političku opasnost po Ruzveltove izborne planove, ali ga je istorija upisala kao tvorca vrlo važne teze: „Kada izbije rat, prva strada istina“.

U kontekstu te misli proteže se odnos fudbalskih klubova sa Topčiderskog brda.

Crveno-beli su sa crno-belima u ratu, ili obrnuto, kako je kome draže, iako nikome ne može biti drago.

Nedavno odigrani 161. večiti derbi samo je jedan od poligona spretnosti i okretnosti onih koji od domaćeg fudbala stvaraju predstavu u kojoj je igra zapravo didaskalija – nešto što služi da se objasni ono što utakmici prethodi i što posle nje sledi.

Krenimo u rikverc.

Milorad Vučelić, predsednik Partizana, rekao je da ne želi da se upušta u rasprave sa Zvezdanom Terzićem, ali je dan kasnije poručio prvom operativcu Crvene zvezde da „stalno priča o otimanju i da bi trebalo da vidi da li je neko oteo njegov obraz“.

Prethodno je Terzić, koji je takođe protiv dizanja tenzije, rekao da „Partizan perfidno truje narod i govorio o namernoj politizaciji i zlonamernosti crno-belih koji korsite to što Aleksandar Vučić navija za Crvenu zvezdu“.

Dakle i jedna i druga strana se izjašnjavaju protiv politizacije.

Iz Humske često možemo čuti nešto drugačije stavove, pa tako i trener Savo Milošević ističe da je Partizan „pastorče u svojoj državi“.

Pre večitog derbija dogodila se utakmica Crvene zvezde i Inđije i penal za aktuelnog šampiona Srbije na metar izvan kaznenog prostora.
Milorad Vučelić koji je „protiv dizanja tenzije“, razume se, rekao je da njegov klub ne želi da „namešta utakmice i šuruje sa sudijama“, optuživši Crvenu zvezdu da radi upravo suprotno.

On je dodao da je srpskom fudbalu potreban VAR.

Posle utakmice sa Inđijom, sportski direktor Crvene zvezde Mitar Mrkela istakao je da penal nije trebalo da bude sviran, da je napravljen previd i da je srpskom fudbalu neophodan VAR.

Dakle i jedna i druga strana su za VAR.

Iz Ljutice Bogdana su bili protiv VAR tehnologije – jedini u ligi – kada je to pitanje stavljano na glasanje.

Mnogo je zajedničkih stavova čelnih ljudi oba kluba. Recimo, vrlo dinamičan odnos sa predsednikom Fudbalskog saveza Srbije Slavišom Kokezom.

Vučelić je recimo, pre nešto više od godinu dana, istakao da će od Kokeze tražiti šta sme da kaže, a šta ne, govorio je o „diskriminaciji i segregaciji“ i da srpski fudbal funkcioniše kao za vreme Šajbera i Tita.

Terzić je nešto ranije, tokom 2017. izjavljivao da je „Kokeza doneo titulu Partizanu“ i da „dve godine ruši Zvezdu“.

U ovom trenutku, oba kluba su sa Kokezom i Fudbalskim savezom u korektnim odnosima.

Ako nastavimo ovu neprijatnu vožnju u rikverc nailazićemo na ista saopštenja, samo su datumi drugi i uloge zamenje u odnosu na to ko gubi a ko pobeđuje.

Neko početak klubaškog rata vidi u trenucima kada su aktuelni rukovodioci klubova seli u fotelje, neko ga poistovećuje sa dolaskom Slaviše Kokeze na mesto predsednika FSS-a, neko sa postavljenjem njegovog prethodnika Tomislava Karadžića. Drugi govore da je dolazak Srpske napredne stranke na vlast sve promenio. Treći se „prisećaju“ da je Boris Tadić pevao da voli Partizan kao oka dva.

Sve su teorije i afere utemeljene na čvrstim teorijama, ali teorijama zavere, a svi smo deo igrokaza u kojem srpski fudbal ne može da prebaci iz rikverca makar u prvu brzinu.

Jer i Liga šampiona i Liga Evrope i evropsko proleće, sve je to samo jedan mali argument u beskrajnim raspravama ko je kriv, ko je čiji miljenik i ko namešta utakmice.

I dok srpski fudbal leži na mini, u dobro ukopanom rovu, postavlja se pitanje – ko je počeo rat?

Odgovor, naravno, zavisi od toga za koga navijate…

Komentara

  1. Geegee beegee
    25. septembra 2019. 19:22

    Kako ko je počeo rat? Pa mi smo počeli rat.. Mi.. Zato što tu ne postoji ovi ili oni su.. Jer u školi, na poslu u kući, mi smo Mi.. Mi smo počeli rat.. I tačka.. tužna bezizlazna tačka na srpski fudbal, jer nas dele zbog sporta,a tuga je jer znamo ko je.. Kriminal.. Organizovani

  2. Sergio
    26. septembra 2019. 12:05

    Ne znam da li sam ikada procitao bolji uvod u jedan novinski clanak! Kome su podredjeni aktuelni krivci? Zasto je par sezona kriva jedna strana,a potom se sve to na par sezona seli u komsiluk, pa posle sve ponovo? ...mislite o tome

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.