Egipatski premijer, Mostafa Madbouli, naredio je da se 16 turističkih agencija oduzmu dozvole i uputio je njihove menadžere na kancelariju javnog tužioca, zbog nezakonitosti u vezi sa putovanjem hodočasnika u Meku, saopštila je vlada.

Različite zemlje, prijavile su smrt više od 1.100 hodočasnika, od kojih se mnoge pripisuju visokim temperaturama, za vreme ovogodišnjeg hadža.

Arapske diplomate izjavile su za AFP ranije ove nedelje, da je među stradalima 658 Egipćana, a da je među njima bilo 630 neregistrovanih hodočasnika.

„Premijer je naredio oduzimanje licenci ovim kompanijama, uputio je njihove menadžere javnom tužiocu i biće im izrečene novčane kazne u korist porodica stradalih hodočasnika“, piše u saopštenju kabineta egipatskog premijera.

U saopštenju se dodaje i to da su pojedine agencije falsifikovale dozvole za ulazak u Meku i prodavale ih hodočasnicima.

Dozvole za hadž se dodeljuju zemljama po sistemu kvoti, a pojedinci ih dobijaju posredstvom lutrijskog izvlačenja.

Čak i kada se te dozvole dobiju, putovanje je poprilično skupo, tako da mnogi hodočasnici svake godine pokušavaju da ilegalno, bez dozvole, dođu na taj veliki verski događaj.

Oni tako rizikuju da budu uhapšeni i deportovani ako ih službe bezbednosti primete, piše Gardijan.

Neregularna ruta, koja hodočasnicima može uštedeti hiljade dolara, postala je sve popularnija od 2019. godine, kada je Saudijska Arabija uvela opštu turističku vizu koja je olakšala ulazak u zalivsko kraljevstvo.

Visoki zvaničnik je rekao da je saudijska vlada potvrdila 577 smrtnih slučajeva za vreme dva najprometnija dana hadža – subotu, kada su se hodočasnici okupljali na molitvi po najvećem suncu na planini Arafat, i nedelju, kada su učestvovali u „kamenovanju đavola“, ritualu u Mini.

„Ovo se dogodilo u teškim vremenskim uslovima i veoma visokim temperaturama“, rekao je zvaničnik, priznajući da je brojka od 577 delimična i da ne pokriva ceo hadž, koji je formalno završen u sredu.

Hadž je jedan od pet stubova islama i svi muslimani moraju da ga obave bar jednom u životu.

Saudijski zvaničnici su ranije rekli da je ovogodišnjoj ceremoniji prisustvovalo 1,8 miliona hodočasnika, slično kao prošle godine.

Vreme hadža, određeno islamskim lunarnim kalendarom, pomera se svake godine unapred po gregorijanskom kalendaru. Poslednjih nekoliko godina se održavaju po vrelom saudijskom letu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.