Ko je novi direktor Tvitera i šta se od njega očekuje? Parag Agraval, čovek koji treba da pobedi Tiktok i Instagram…

0
(Beta/Ellian Raffoul/Courtesy of Twitter via AP)

Džek Dorsi se povukao sa mesta izvršnog direktora Tvitera i predao palicu Paragu Agravalu, relativno nepoznatom kolegi.

Agraval, koji je u kompaniji već 10 godina – nedavno kao glavni tehnološki direktor – istupio je na scenu kako bi preuzeo jedan od najprofilnijih i politički nestabilnijh poslova u Silicijumskoj dolini, piše Gardijan.

Ali ko je on i šta možemo očekivati od Tvitera pod njegovim vođstvom?

Ovaj 37-godišnji imigrant iz Indije, dolazi “izvan redova” poznatih izvršnih direktora, uključujući čoveka koga on zamenjuje, kao i Fejsbukovog Marka Zakerberga i Teslinog Elona Maska. Međutim, njegova anonimnost, zajedno sa solidnom tehničkom i poslovnom pozadino, čini da je on upravo rešenje koje je bilo potrebno kompaniji poput Tviter, ili barem ono što su investitori Tvitere poželeli.

“Agraval je siguran izbor na koga investitori treba da gledaju blagonaklono“, napisao je analitičar “CFRA risrč” Anđelo Zino, koji je primetio da je akcionar Tvitera “Eliot menadžment” vršio pritisak na Dorsija da odstupi sa funkcije.

To znači da se od Agravala može očekivati više nego od Dorsija u smislu politike i pravca kompanije delovanja kompanije, kažu stručnjaci, uključujući i planove da nastavi nedavnu strategiju Tvitera da udvostruči svoj godišnji prihod do 2023. i da se fokusira na dugoročnu ambiciju kompanije da obnovi način na koji će kompanije društvenih medija ubuduće “operisati”.

„Nedavno smo ažurirali našu strategiju kako bismo postigli ambiciozne ciljeve i verujem da je ta strategija smela i ispravna“, rekao je Agraval u svojoj prvoj poruci zaposlenima.

Kompanija se trenutno suočava sa mnoštvom izazova, uključujući spor rast svoje korisničke baze, jer konkurenti poput Tiktoka i Instagrama privlaće mlađe korisni, kao i kontinuiranu borbu sa dezinformacijama i govorom mržnje na platformi.

Dorsi, koji je suosnivač Tvitera 2006. godine, vodio je kompaniju i kroz aferu sa govorom mržnje i širenjem dezinformacija na mreži, kao i slučaj zabrane profila Donalda Trampa. Ti problemi su nastavljeni i nakon Trampovog predsedavanja, a Agraval ulazi ulazi u istu borbu.

„Novi izvršni direktor će morati da smisli kako da spreči da njegova platforma ne bude mašina koja se rutinski i neprestano uvlači u procese prema kojima se forsiraju lažne vesti, proizvodi lažna popularnost i stvaraju izoopačeni pogledi na svet, širom sveta“, rekao je Imran Ahmed, direktor Centra za suzbijanje digitalne mržnje.

Dorsi je istovremeno bio izvršni direktor platforme društvenih medija i izvršni direktor svoje kompanije za obradu plaćanja Skver, ali će se sada fokusirati prvenstveno na Skver, kao i na druge aktivnosti poput filantropije.

U mejlu upućenom zaposlenima, Dorsi je rekao da je odlučio da se povuče zbog sveže i perspektivne snage Agravalovog rukovodstva.

„Stvarno sam tužan, alii i zaista srećan“, napisao je Dorsi.

„Nema mnogo kompanija koje su dostigle ovaj nivo“, dodajući da je odluka o povlačenju bila isključivo njegova.

Tokom prošle godine, Tviter se borio da okonča višegodišnje kritike da je bio spor sa uvođenjem novih funkcija za svojih 211 miliona dnevnih korisnika. Pod Dorsijevim vođstvom, Tviter je obezbedio funkciju koja korisnicima omogućava da objavljuju ili slušaju audio razgovore uživo.

Međutim, akcije kompanije su oslabile poslednjih meseci, stvarajući dodatani pritisak Dorsiju da okonča svoj neobičan aranžman prema kom je izvršni direktor dve kompanije.